Lees pagina voor

Column: Samen voor sterke buurten

7 februari 2024

Wanneer je soms reacties op X of Facebook leest, lijkt het alsof een deel van onze inwoners zo snel mogelijk wil verhuizen. Maar als puntje bij paaltje komt, vinden veel mensen het toch wel fijn wonen in Druten of de omliggende dorpen.

Wat is fijn wonen? En hoe aantrekkelijk is onze gemeente om er te wonen, op te groeien, sporten, ontmoeten…?

‘Leefbaarheid’ is een term die aangeeft hoe goed onze omgeving aansluit bij onze wensen. En die wensen zijn voor iedereen verschillend. Sommige mensen houden van stilte, terwijl anderen juist genieten van een bruisend centrum. Voor uw eigen buurt spelen ook dingen een rol als: hoe schoon is de buurt? Is er veel verkeersoverlast? Is er genoeg groen? Zijn er voorzieningen dichtbij?
Ook de sociale omgeving is belangrijk. Wie wonen er in uw buurt? Kunt u een praatje maken met iemand als u daar behoefte aan heeft?

Als gemeente vinden we het belangrijk dat we buurten en wijken hebben waar iedereen prettig kan leven. Waar mensen elkaar kennen en iets voor elkaar overhebben.
Om dit te ondersteunen, hebben we twee subsidies: De Mee(r)doenertjes en het Buurtfonds. Jaarlijks is er 15.000 euro beschikbaar voor initiatieven die de leefbaarheid in buurten verbeteren. Ontmoeten en verbinden staan hierbij centraal. Een jury van inwoners beoordeelt de aanvragen. Het gaat om bedragen tot 300 euro voor kleinere initiatieven tot wel 5000 euro uit het Buurtfonds. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden. Die kunt u lezen op de website van MeerVoormekaar onder ‘Sterke buurt’.

Of het hier goed wonen is, daar hebben we als gemeente een verantwoordelijkheid in. Maar of het hier fijn wonen is, daarvoor hebben we zeker ook initiatieven van onze inwoners nodig.

Gérard de Wildt
wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws