Lees pagina voor

Column: VVVV

5 juni 2024

Vier V’s, is dat niet één V te veel? Nee, deze column gaat namelijk niet over toerisme, cadeaubonnen of die voetbalvereniging uit Venlo. Hoewel er wel een verband is met die laatste, ik ga het namelijk hebben over veilig sporten. Niet over het dragen van scheenbeschermers of een valhelm, maar over sociaal veilig sporten.

Het is algemeen bekend dat sport en bewegen bijdragen aan een gezonde leefstijl. Dat kun je in je eentje doen, maar bij een vereniging is dat vaak veel gezelliger. Het is dan wel van belang dat je je veilig voelt en plezier beleeft tijdens het sporten. Jammer genoeg is dat niet altijd vanzelfsprekend.
Bedreigingen, geweld, grensoverschrijdend gedrag en oneerlijke competitie vinden wij onacceptabel. Helaas zijn de grenzen niet altijd scherp en voor iedereen even duidelijk.
Een trainer of begeleider die tot het uiterste gaat om te winnen, gaat misschien onbewust over de schreef. Als vereniging wil je natuurlijk niet dat leden hierdoor weglopen of een klacht indienen.

Als gemeente kunnen wij helpen om sociaal veilig sporten mogelijk te maken. Onlangs hebben we tijdens een goedbezocht Sportcafé de verenigingen bijgepraat over de vier V’s:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Door als club te voldoen aan de 4 V's, heb je een stevige basis voor sociale veiligheid en zet je al mooie stappen in de preventie van grensoverschrijdend gedrag.
Kijk voor meer informatie op de website van het NOC/NSF. Of neem contact op met onze coördinator Lokaal sportakkoord Ashley Reinink (a.reinink@drutenwijchen.nl).

Gérard de Wildt
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws