Lees pagina voor

Druten heft vanaf 2025 toeristenbelasting

29 juni 2024

Toeristen die in gemeente Druten overnachten hoeven nu nog geen toeristenbelasting te betalen. Daar komt verandering in. Op donderdag 27 juni heeft de Drutense gemeenteraad besloten om vanaf 1 januari 2025 toeristenbelasting in te voeren in de gemeente.

Alleen mensen die niet in Druten wonen maar daar wel betaald overnachten, betalen toeristenbelasting. Ondernemers met verblijfsaccommodaties brengen de belasting in rekening en dragen die daarna af aan Munitax. Daarvoor moeten ze een administratie bijhouden die laat zien hoeveel mensen in hun verblijfsaccommodatie hebben overnacht en hoeveel nachten ze dat hebben gedaan. Onder verblijfsaccommodaties vallen bijvoorbeeld hotels, bed & breakfasts, pensions, groepsverblijven, vakantiehuizen, campings en camperplaatsen.

Waarom toeristenbelasting?

Toeristen maken gebruik van gemeentelijke voorzieningen. Met de toeristenbelasting draagt de bezoeker bij aan de kosten die de gemeente daarvoor maakt. Het gaat dan om kosten voor infrastructuur en diensten. De gemeente investeert in bureaus voor toerisme en promotie van de regio. Ook het beheer en onderhoud van het wandel- en fietsroutenetwerk kosten geld, net als het in de vaart houden van het voet/fietsveerpontje Druten-Dodewaard. Ondernemers hebben voordeel van deze investeringen. Ze dragen bij aan een positief toeristisch verblijfsklimaat. Dat leidt tot meer bezoekers en daarmee tot een groei van het aantal overnachtingen.

Tarieven

De tarieven van de toeristenbelasting verschillen per verblijfsaccommodatie. Ze zijn nog niet precies bekend, maar verschillen waarschijnlijk van 1,00 euro per persoon per nacht (camping of camperplaats) tot 2,00 euro per persoon per nacht (hotel, bed & breakfast, pension, vakantiehuis en gelegenheidscamping, bijv. bij festivals). Deze bedragen komen overeen met die in omliggende gemeenten.

Meer nieuws

Al het nieuws