De belangrijkste reden om ongedierte te bestrijden, is het beschermen van de volksgezondheid. Gaat het om kleine beesten en zitten ze op uw eigen terrein? Dan kunt u zelf maatregelen nemen. Groot ongedierte, zoals ratten kunt u beter niet zelf bestrijden.

Bestrijding van bijen, wespen en hommels

Als u overlast heeft van een bijen- of wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u dit melden via het meldingsformulier. De gemeente schakelt als zij dat nodig vindt een gespecialiseerd bedrijf in om deze dieren te bestrijden of weg te halen.

Heeft u op uw eigen terrein een nest met bijen of wespen? Dan adviseren wij u een lokaal ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om de overlast te bestrijden.

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten - effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. In het geval van ratten kunt u hiervan melding maken via het meldingsformulier woon- en leefomgeving op de website van de gemeente of het nummer van de bel- en herstellijn van de gemeente 088 432 70 00. Vermeld bij het online meldingsformulier altijd uw telefoonnummer zodat de ongediertebestrijder contact met u kan opnemen. Bij overige grotere dieren als kakkerlakken kan de gemeente advies geven of bestrijden indien er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Op uw privéterrein kunt u dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Wist u dat u zelf mee kunt helpen om te voorkomen dat er veel ratten in uw buurt rondzwerven? Bij het kopje ´tips´ vindt u meer informatie hierover.

Eikenprocessierups

Van mei tot september kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven.

Om de eikenprocessierups aan te pakken zetten wij een heel pakket aan maatregelen in. Ook diverse natuurlijke vijanden van de rupsen dragen bij in de bestrijding. Diverse soorten insecten en vogels hebben daarin een rol. We zorgen ervoor dat deze natuurlijke vijanden een goede plek krijgen om te kunnen leven en voortplanten. Daarvoor zaaien we kruidenmengsels, planten bloembollen en zijn er door inwoners nest- en vleermuiskasten in de gemeente Druten opgehangen. Op plekken waar de natuurlijke vijanden zoals vogels of de diverse insectensoorten voorkomen kan ook gespoten worden tegen de eikenprocessierups. Deze vogels en insecten ondervinden daar geen nadelige gevolgen van. De diverse maatregelen vullen elkaar aan. We geven op tijd bij bewoners aan waar en wanneer wij spuiten.

Ziet u een rupsennest in bomen op gemeentegrond? Meld dit dan via de MijnGemeente app of www.druten.nl/meldingdoen. Door het grote aantal meldingen, kan het langer duren voordat wij deze in behandeling nemen.
Heeft u rupsen in uw eigen tuin? Dan zorgt de gemeente niet voor de bestrijding. Ons advies is om dit niet zelf te doen, maar contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Mieren in de tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

  • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
  • U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
  • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
  • Giet uien- en knoflooksap uit.
  • In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatie vermogen van de mier aan.

Bladluizen in de tuin

Hebt u bladluizen op uw planten, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes schade aan planten voorkomen. U kunt bijvoorbeeld een zakje larven van lieveheersbeestjes ophangen of zelf een plantenextract maken. Ook middelen op basis van organische vetzuren kunnen helpen. Schieten deze middelen tekort? U kunt luizen dan bestrijden een natuuridentiek bestrijdingsmiddel, zoals pyrethrinen. Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten en vissen.

Slakken in de tuin

Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn vaak ook giftig voor andere dieren die u wel graag in uw tuin ziet. Helaas doden deze bestrijdingsmiddelen niet alleen slakken, maar ook de dieren die slakken eten. Kies daarom voor biologische bestrijding (knoflook of aaltjes) of milieuvriendelijke slakkenkorrels.