Lees pagina voor

Opvanglocatie op schip bij de Veerdam

In de haven aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip waar Oekraïense vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. Het schip biedt plaats aan 136 mensen.
Helaas is het nog steeds oorlog in Oekraïne. Als gemeente willen we daarom het schip blijven inzetten als noodopvanglocatie, zolang de Regeling opvang ontheemden Oekraïne van het Rijk van kracht is. Dat is op dit moment tot 1 maart 2026. Onder deze regeling vergoedt het Rijk de kosten voor de noodopvang

Burgemeester Sigrid Sengers: " Voor de Oekraïense mensen blijven het helaas nog steeds hele onzekere en zorgelijke tijden. Zij kunnen nog niet veilig terug naar hun thuisland. Hun zorgen kunnen we moeilijk wegnemen. Wat we wel kunnen, is hen een veilig onderdak bieden in onze gemeente.”

Het schip

Het schip ligt in de haven naast het bestaande horecaschip. Op het opvangschip zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Er is een vaste, opgeleide bemanning aan boord.
Vanuit de gemeente werken we met vaste opvangcoördinatoren en er is 24 uur per dag beveiliging.

Het afvalwater vangen we aan boord op in tanks. Het schip heeft een eigen zuivering. Het gefilterde water moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen voordat het geloosd wordt. Wat overblijft in de filter halen ze apart op.

Veiligheid en parkeren

Vrijwilligers of andere hulp?

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Neemt u dan contact op met MeerVoormekaar via oekraine@meervoormekaar.nl.

We passen deze pagina regelmatig aan met de nieuwste informatie.
Laatste aanpassing: 15 januari 2024