Lees pagina voor

Planten en bestrijding

In de gemeente Druten komen planten voor die we bestrijden omdat ze voor overlast zorgen. Deze planten kunnen:

Ziet u een van deze plantsoorten in de openbare ruimte? Geef dit dan online aan ons door. Staat een van deze planten in uw eigen tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Hieronder leest u de kenmerken van deze planten en hoe u ze kunt bestrijden.

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is extreem woekerende plant. Hij kan 2 meter hoog worden. Hij heeft grote groene bladeren en witte bloemen. De plant heeft diepe wortels in de grond. De plant kan door scheuren in de fundering in huizen binnen groeien. Hij groeit door asfalt heen en breekt zelfs betonplaten.

Bestrijding

Er zijn drie manieren om de plant te bestrijden:

Hooikoortsplant Ambrosia

Een ander woord voor Ambrosia is de hooikoortsplant. Hij kan 50 cm hoog worden. Hij heeft licht witte bloemen. Tijdens de bloei komen er veel pollen vrij. Deze pollen zorgen voor hooikoortsklachten.

Bestrijding

Ambrosia groeit voornamelijk op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Bijvoorbeeld in vetbollen en strooivoer. Ook kippen- of duivenvoer kunnen zaden van Ambrosia bevatten. Ruim voer tijdig op en verwijder het onkruid daarvan.

Jacobskruiskruid

De plant is giftig. De plant kan 30 tot 90 cm hoog worden. Je kunt hem herkennen aan de helder gele bloemen. Het Jacobskruiskruid is giftig voor bijvoorbeeld paarden, pony's, ezels, koeien, varkens, geiten en schapen. Het dier kan eraan doodgaan.

Bestrijding

Jacobskruiskruid komt in de gemeente Druten niet veel voor. Het bestrijden gaat als volgt:

Reuzenberenklauw

Deze plant heeft een stof die ervoor kan zorgen dat uw huid irriteert. Het is te vergelijken met verbranding. Het sap van de reuzenberenklauw is vooral gevaarlijk voor kinderen. De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 4 meter hoog, met witte bloemen in een scherm. De gewone berenklauw wordt 2 meter hoog. De plant staat meestal langs spoorlijnen en autowegen en in de bermen.

Overlast reuzenberenklauw

Aanraking van de plant of het snoeiafval, kan zorgen voor een rode huid. Zeker in combinatie met zonlicht. Ook kan het jeuken en kunnen er blaren komen. De klachten ontstaan niet direct. Wrijft u met besmette handen in de ogen? Dan kan dit leiden tot tijdelijke of zelfs blijvende blindheid.

Bestrijding

De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw als volgt: