Klimaatvriendelijke tuin
We hebben steeds vaker te maken met hoosbuien en met perioden van extreme hitte. We gaan samen met u aan de slag om de gemeente beter bestand te maken tegen de klimaatveranderingen. U kan zelf al heel veel doen in uw tuin of op uw balkon om wateroverlast te voorkomen.
Een groene tuin
Het belangrijkste is om tegels te vervangen voor groen. Dat helpt om het water sneller de grond in te laten zakken. En het is ook verkoelend. Tegels houden warmte vast, terwijl bomen, planten of struiken juist verkoeling geven. Win win dus!
Ook een gazon is een mooie manier om groen aan te brengen in uw tuin. Een gazon is niet alleen leuk om op te picknicken of te spelen, het helpt ook nog eens met het afvoeren van regenwater.
Een biodiverse tuin
Veel insecten zijn heel nuttig voor ons ecosysteem. Ze bestuiven bloemen en planten, dienen als voedselbron en houden populaties in balans. Help de insecten in uw tuin een handje door een insectenhotel te plaatsen. Die kunt u ook heel makkelijk zelf maken, door gaten te boren in een houtblok.
U kunt ook zorgen voor een biodiverse tuin door bladeren en plantenresten te laten liggen. Zo blijft de bodem beschermt, en hebben jonge plantjes minder last van het koude weer. Ook paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dol op bladeren en plantenresten.
Een (regen)waterrijke tuin
Een regenton is de eenvoudigste manier om regenwater op te vangen. Door het water op te slaan, kunt u het later weer gebruiken om planten en bloemen water te geven. Hiermee wordt drinkwater bespaard en komt het regenwater op een later moment weer in de bodem.
U kunt ook uw regenpijp van het riool afkoppelen. Daarmee ontlast u het riool, en wordt de kans kleiner dat rioolputten overstromen na een hevige regenbui. De afgekoppelde regenpijp kunt u aansluiten op een regenton, of direct in de tuin laten lopen. Hoe u een regenpijp kunt ontkoppelen leest u op de website van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een externe website).
Regenwater kunt u ook opvangen in een vijver. Zo’n regenwatervijver biedt een mooie plek voor verschillende soorten bodemleven, insecten en waterdieren. Dat is dan ook weer goed voor de biodiversiteit!
Klimaatvriendelijk balkon
Ook op uw balkon kunt u het klimaat een handje helpen. Een groen balkon zorgt voor schaduw en verkoeling, en biedt voedsel en een schuilplaats voor insecten. U kunt bijvoorbeeld plantenbakken aan de reling hangen of een kleine kruidentuin in een pot maken. Vraag in het tuincentrum welke planten geschikt zijn voor uw balkon.
Bekijk ook onze infographic met tips voor een klimaatvriendelijke tuin (PDF, 1.1 MB)
Meer informatie
Meer tips en andere handige informatie vindt u op de website Veranderjijmee.nl (Deze link gaat naar een externe website).