Met een rijbewijs kunt u in Nederland met een motorvoertuig op de openbare weg rijden. U heeft niet alleen voor een personenauto een rijbewijs nodig. Ook als u wilt rijden op een vrachtwagen, een brommer of een trekker is een rijbewijs verplicht.

Wat moet ik doen?

Maak een afspraak

Afspraak maken aanvragen rijbewijs

Afspraak maken ophalen rijbewijs

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur bij de balie aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

  Wat moet ik betalen?

  • Een rijbewijs kost € 40,65
  • Voor een spoedaanvraag zijn de extra kosten €34,10
  • Eigen verklaring (voor een medische keuring) € 37,80

  Let op: Als u gekeurd moet worden voor het rijbewijs, dan moet u zowel de eigen verklaring en later bij de aanvraag het nieuwe rijbewijs betalen.

  U kunt bij ons pinnen, dit heeft onze voorkeur. Contant betalen kan ook.

  Hoelang duurt het?

  Meestal kunt u uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de gemeente. Hebt u een spoedaanvraag gedaan? Dan kunt u het rijbewijs meestal al de volgende werkdag ophalen.

  Eigen verklaring

  Nadat het CBR uw Eigen verklaring heeft ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk schriftelijk reactie. Het CBR doet er alles aan om binnen 4 weken te reageren.

  Wat heb ik nodig?

  • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs
  • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft
  • een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen die gelden voor pasfoto's in rijbewijzen
  • contant geld of een pinpas om het rijbewijs te betalen
  • als je jonger dan 18 jaar bent, dien je in het bezit te zijn van een begeleiderspas. Deze kun je aanvragen via 2todrive.

  Handig om te weten

  Medische keuring en Eigen verklaring

  Voor uw eerste rijbewijs, behalve voor een bromfiets, heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Het CBR registreert deze verklaring. De verklaring is 1 jaar geldig. Ook als u uw rijbewijs verlengt kan het zijn dat u opnieuw medisch moet worden gekeurd.

  U heeft een medische keuring nodig als u:

  • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt
  • een medische beperking heeft
  • een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt.

  Voor de keuring heeft u een Eigen verklaring nodig. U kunt een afspraak maken om deze verklaring te kopen in de publiekshal. Heeft u DigiD? Dan kunt u de verklaring ook kopen en invullen via Mijn CBR.

  Kunt u niet zelf naar de publiekshal komen? Dan kan iemand anders voor u de verklaring in de publiekshal kopen. Hiervoor hoeft u geen machtiging af te geven.

  Afspraak maken om eigen verklaring aan te vragen

  Vervangen bij beschadiging

  Uw rijbewijs dat beschadigd of onleesbaar is, moet u laten vervangen. U vraagt dit persoonlijk aan bij de gemeente. U krijgt dan een rijbewijs dat geldig is tot dezelfde datum als uw oude rijbewijs of voor de volledige geldigheidsduur.

  Kwijt of gestolen

  Als u rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u een melding van vermissing bij uw eigen gemeente doen. U hoeft niet meer eerst aangifte bij de politie te doen. In plaats daarvan stelt de gemeente een vermissingsverklaring op, daarin wordt vermeldt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neemt u daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten mee.

  Vermissing buitenland

  Raakt u uw rijbewijs in het buitenland kwijt dan geldt hiervoor dezelfde werkwijze. U kunt een nieuw document bij uw eigen gemeente in Nederland aanvragen, wel heeft u hiervoor de buitenlandse aangifte nodig.

  Let u erop om bij het maken van de afspraak door te geven dat het om een vermissing gaat.

  Sprake van een misdrijf

  Is er sprake van een misdrijf dan doet u uiteraard aangifte bij de politie hiervan. U kunt een afspraak maken via 0900-8844. Aangiftes kunt u ook via www.politie.nl doen.