Lees pagina voor

Tijdelijke verhuur leegstaand pand

U mag uw leegstaande pand tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld als uw woning of kantoorpand al een tijdje te koop staat of gesloopt gaat worden. U vraagt hiervoor een vergunning aan bij de gemeente.

Let op: De vergunning kan alleen verleend worden indien u ingeschreven staat op het nieuwe adres en niet meer staat ingeschreven op het adres van de woning die u wilt verhuren.

Melding (nieuwe) huurder(s)

Zijn de (nieuwe) huurder(s) bekend? U doet de melding van nieuwe huurder(s) als u al in het bezit bent van een vergunning tot tijdelijke verhuur leegstaand pand. Als u nog niet in het bezit bent van deze vergunning, moet u deze eerst aanvragen.

Melding (nieuwe) huurder(s) met DigiD

Wat kost het?

De legeskosten voor het in behandeling nemen van een tijdelijke huurovereenkomst bedragen € 190,75.

Wat moet u doen?

U vraagt de vergunning online aan bij de gemeente.

Let op! Is uw huidige vergunning voor uw te koop staande woning korter geldig dan 5 jaar? Dan hoeft u deze niet te verlengen. Uw vergunning is alsnog 5 jaar geldig. U kunt de gemeente vragen dit te bevestigen.

Hoelang duurt het?

De afhandeling van uw aanvraag tot vergunning of het doorgeven van melding nieuwe huurder(s) duurt maximaal 3 weken, vanaf het moment dat wij alle gegevens hebben ontvangen.

Meer informatie

De vergunning kunt u aanvragen voor de volgende leegstaande panden:

Tot wanneer krijgt u de vergunning

De gemeente toetst niet of de hypotheekverstrekker met de tijdelijke verhuur akkoord gaat. Dat is een zaak tussen de eigenaar/verhuurder en zijn hypotheekverstrekker.