Lees pagina voor

Verkiezing van de leden van het Europees Parlement

Donderdag 6 juni 2024 vindt de verkiezing van de leden van het Europese Parlement plaats. U vindt binnenkort op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om te stemmen.

De verkiezing van de leden van het Europese Parlement vindt 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem heeft u invloed op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Meer informatie over deze verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan kunt u kiezen of u stemt in Nederland of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft.

Wilt u als niet-Nederlandse EU-burger stemmen in Nederland?

U moet zich aanmelden. Dat kan tot 24 april 2024. Dit doet u door het formulier Y 32 in te vullen. Dit kan online of schriftelijk. Er is een handleiding voor het formulier Y 32 (Deze link gaat naar een externe website) in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools.

Online aanmelden

Aanmelden (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk aanmelden

Gebruik het formulier Model Y 32 (Deze link gaat naar een externe website). Stuur het formulier samen met een kopie van uw geldige paspoort of rijbewijs op naar:
Gemeente Druten
Team verkiezingen
Postbus 1
6650 AA Druten

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft?

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan hoeft u niets te doen. In 2024 krijgt u een stempas van het land van uw nationaliteit.

Heeft u zich eerder in Nederland aangemeld voor de verkiezingen van het Europees Parlement? Wilt u toch stemmen in het land van uw nationaliteit? Neem dan contact op met de gemeente in Nederland waar u woont of woonde. De gemeente trekt dan uw aanmelding in. Dit kan in Druten online.

Online aanmelding intrekken (Deze link gaat naar een externe website)

Wie mag stemmen?

In de Kieswet staat wie er mag stemmen.
Voor de verkiezing van het Europees Parlement mag u stemmen als u:

Wilt u meehelpen als stembureaulid? Of als teller?

Wilt u helpen als stembureaulid of stemmenteller bij verkiezingen? Voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement kunt u zich aanmelden voor donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni 2024. Vindt u het leuk om mensen te woord te staan? U nuttig te maken voor de gemeente en te helpen bij de verkiezingen? Bent u 18 jaar of ouder? Werkt u netjes? Dan is de gemeente naar u op zoek!

Samen met de andere leden van het stembureau zorgt u dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang. Of het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel. Of het beantwoorden van vragen. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.
Voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement kunt u zich aanmelden voor donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni 2024. U krijgt er ook een vergoeding voor.

De vergoedingen en werktijden zijn:

Voor de verkiezingen volgt u een gratis (digitale) cursus bij de gemeente. Zo begint u goed voorbereid aan uw werk op het stembureau.

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Nieuwe aanmelding (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet u meenemen naar het stembureau?

Stemt u voor iemand anders

Waar kunt u stemmen op 6 juni?

De stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Neem uw stempas en legitimatiebewijs mee. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijk beperking. Kunt u zelf niet stemmen door een lichamelijke beperking? Dan mag een stembureaulid u helpen. Heeft u hulp nodig bij het stemmen? Geef dit aan bij de voorzitter van het stembureau.

Stemlokalen
Stemlokaal Adres Plaats
Gemeentehuis Heuvel 1 Druten
Mamre Kattenburg 59 Druten
Bondsgebouw Kattenburg 27 Druten
Wijkcentrum de Doorkijk Langstuk 2 Druten
Kulturhus de Meent Koningsplein 24 Afferden
Dorpshuis 't Trefpunt Grotestraat 17 Deest
Dorpshuis De Lier Koningsweg 12 Puiflijk
Dorpshuis Horssen Rijdt 38 Horssen
De Tabaksplant van Heemstraweg 33 Afferden
de Bogerd van Heemstraweg 53 Druten