Lees pagina voor

Opbrengst Week van het Geld

25 april 2022

De eerste week van deze maand stond in het teken van verstandig omgaan met geld. Op diverse locaties is hier aandacht aan besteed. Zo deelden de Bibliotheek Rivierenland in Druten en de Bibliotheek Wijchen veel informatie over omgaan met geld. Ook kon er worden geknutseld, gezongen en vragen worden gesteld.

Spelen en sparen

In Druten zijn in de bibliotheek toverspaarpotten geknutseld. Ondertussen gingen de kinderen in gesprek over hun wensen, voor als de spaarpotten helemaal vol zitten. De één spaart voor een selfie-stick (verlengstuk voor een mobiele camera) om de beste YouTuber te worden. De ander heeft bijna genoeg gespaard voor een afvalgrijper om afval uit de bermen op te ruimen. Wat een held!
Op de BSO De eerste stap in Wijchen zijn spellen over geld gespeeld, en is het onderwerp boodschappen doen besproken. Dit ontlokte veel reacties zoals “nou ik snap niet waarom mama altijd zegt dat de boodschappen zo duur zijn”. Er waren veel leuke activiteiten voor kinderen zoals spellen, puzzels, kleurplaten en zelfs ook bloemzaadjes. Van eurowijs kregen alle BSO locaties briefjes van 100 met bloemzaadjes er in. Zouden ze daar volgend jaar een geldboompje hebben staan? 
Wilt u ook zelf eens kijken wat u kan doen? Dan verwijzen we u graag naar de website Wijzer in geldzaken.

Jong geleerd

Wat blijft verbazen is hoe goed jonge kinderen al op de hoogte zijn van geldzaken. En hoeveel ze er over te zeggen hebben. Zelfs de kleuters doen al volop mee: “ Ik ga mijn geld bewaren en een dikke vette Audi kopen waar je heel veel snel mee kan rijden als je op de knoppen drukt”.  De oudste kleuters tellen hoeveel geld er op het briefje staat en raden dan samen wat je daarvoor kunt kopen. “Euh 12 euro?  Dan kunnen we een trampoline kopen”.

Geldzaken worden vaak nog als een taboe gezien, maar als het gaat over kinderen en geld dan is het een onderwerp waar iedereen graag over meepraat. In de basis hebben jonge kinderen een goed gevoel over geld: “Ik (R. 10 jaar) doe mijn zakgeld in mijn spaarpot. Soms bewaar ik het als ik iets heel graag wil, maar dan moet het wel héél leuk zijn. Ik moet dan eerst met pap en mama overleggen als ik iets uit de spaarpot wil halen. De laatste keer heb ik lego van Harry Potter gekocht. Die was duurder dan €100.00. Die heb ik helemaal zelf betaald!”.

Belangrijk voor kinderen is wel dat geld zichtbaar is: “Ik (M. 11 jaar) krijg geen zakgeld. Eigenlijk wel, maar dat zie ik niet want papa en mama zetten het op mijn rekening. Ik mag wel klusjes doen voor extra zakgeld. En ik krijg van papa, mama, opa en oma geld voor mijn verjaardag op mijn rekening”. Als kinderen het niet zien is het moeilijk te bepalen hoeveel geld waard is, en wat je ermee kan doen.

Onbevangenheid

Het mooiste zou zijn als de onbevangenheid over geldzaken een beetje behouden blijft bij het ouder worden. Zodat ze er makkelijker over kunnen praten. En ook zodat mensen eerder over geldzorgen durven te praten. Hierdoor kunnen ze eerder worden opgelost. Voordat de problemen echt groot en ernstig worden.

 

Meer nieuws

Al het nieuws