Lees pagina voor

Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen in Druten

2 mei 2022

Gemeente Druten krijgt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Over twee weken kunnen er 125 tot 150 vluchtelingen worden opgevangen op een cruiseschip in Druten. Op dit moment doen we er alles aan om deze mensen een veilige en fijne plek te kunnen bieden.

Afgelopen periode heeft gemeente Druten, net als de andere Nederlandse gemeenten, opvanglocaties onderzocht en doorgegeven aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). Deze coördineert de opvanglocaties in de regio. Naast leegstaande locaties in de gemeente onderzocht de gemeente ook de mogelijkheid voor een cruiseschip bij de Veerdam. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld is blij met deze oplossing: ‘Op deze manier kunnen we een grote groep Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente een fijne en passende tijdelijke woonplek bieden. Dicht bij het centrum en met alle voorzieningen aan boord.’

Kant-en-klare woonvoorziening

De verwachting is dat het cruiseschip binnen nu en twee weken aanmeert in de haven bij de Veerdam. Het schip biedt voor minimaal zes maanden ruimte aan 125 tot 150 mensen. Op het schip zijn al veel voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gezamenlijke verblijfruimtes. Deze week starten we met alle voorbereidingen, zoals het uitdiepen van de haven en technische voorzieningen. We werken hierbij nauw en prettig samen met de partijen die verbonden zijn aan de Veerdam. Omwonenden van de Veerdam en andere betrokkenen hebben persoonlijk bericht ontvangen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Omwonenden van de Veerdam en andere betrokkenen hebben persoonlijk bericht ontvangen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

‘Hart en deuren open’

Niet alleen de huisvesting, ook andere zaken moeten goed geregeld zijn voor half mei. Zoals de inschrijving in de gemeente, waarmee mensen een Burgerservicenummer krijgen, die hen weer toegang geeft tot leefgeld en voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, dagbesteding of werk. Voor een belangrijk deel is dit afgelopen weken al geregeld, omdat er al tientallen Oekraïense vluchtelingen in gemeente Druten bij gastgezinnen verblijven.

Burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld: ‘We merken een grote mate van solidariteit en betrokkenheid in onze gemeenschap. Daar zijn alle gastgezinnen een mooi voorbeeld van. Er zijn veel mooie lokale initiatieven en aanbiedingen voor hulp. Samen met welzijnsorganisatie MeerVoormekaar gaan we kijken hoe we deze goed kunnen inzetten. Fijn om te zien dat onze inwoners en ondernemers hun hart en deuren opzetten. Ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat we in Druten met z’n allen de Oekraïense vluchtelingen een veilige en fijne plek kunnen bieden. En hopen zo het leed van deze mensen iets te kunnen verzachten’.

Wilt u ook meehelpen? Stuur ons een mail via ons e-mailadres oekraine@drutenwijchen.nl

Meer nieuws

Al het nieuws