Lees pagina voor

Steengoed kunstwerk in Tichellande

15 september 2022

De nieuwbouwwijk Tichellande is een steengoed kunstwerk rijker. Vrijdag 9 september onthulde wethouder Gérard de Wildt het metershoge beeld ‘Putman’. Voor en na onthulling was er een buurtfeestje met muziekoptredens, hapjes, drankjes en activiteiten voor jong en oud. 

Beeld met betekenis

Het beeld verwijst naar de steenindustrie van vroeger in het gebied aan de Waal. In de 19e eeuw was de steenindustrie erg belangrijk voor Nederland en Druten. Gérard de Wildt: “Mooi dat we deze geschiedenis in leven houden. En dat inwoners zo betrokken zijn bij de wijk. Zo schrijven wij weer onze eigen geschiedenis.”

Voor herhaling vatbaar

Bezoekers noemden de dag een groot succes, ondanks het regenachtige weer. Hier en daar hadden inwoners het al over een jaarlijks ‘Putman Festival’. Ook komt er ongetwijfeld nog een echte opening van de wijk Tichellande, waarschijnlijk binnen 1 of 2 jaar.

De opening werd mede mogelijk gemaakt door beeldend kunstenaar Theo Willemsen, Stichting KLeigoed, Stichting MeerVoormekaar, de gastvrijheid van verpleeghuis het Gastenhuis en de muzikale optredens van de Nieuwe Muziekschool en Eendracht Afferden.

Meer over het beeld en de geschiedenis

De nieuwbouwwijk Tichellande met zo’n 375 woningen ligt voor een deel aan de Waal. In dit gebied werd in de 19e en 20e eeuw op grote schaal dakpannen, stenen en keramiek gemaakt. De steenindustrie was eind 19e eeuw een belangrijke economische motor voor Nederland. Druten heeft een rijke historie op dit gebied. Bij Tichellande werd de steenfabriek Dericks & Geldens eind 19e eeuw opgericht om de stenen te produceren voor de Ewaldenkerk. In Tichellande plaatst de gemeente als herinnering hieraan een kunstwerk. Beeldend kunstenaar Theo Gerritse maakte het metershoge, bijzondere kunstwerk. Dit kunstwerk ‘Putman’ staat boven op de heuvel voor de ingang van het Gastenhuis. In de wijk verwijzen ook de straatnamen naar de vroegere steenindustrie, zoals Stroker, Kruier, Glazuurder, Tasveld en Strengpers. Op de website van stichting Kleigoed (Deze link gaat naar een externe website) is veel informatie te vinden over de steen- en dakpannenfabrieken in Maas en Waal.

  

Meer nieuws

Al het nieuws