Lees pagina voor

Column: De eerste klap is een daalder waard

28 maart 2023

Het is de Week van het Geld. Voor het schrijven van deze column ging ik op zoek naar uitdrukkingen over geld. Ik vond er al snel 87. Dit geeft aan hoe belangrijk geld is in onze samenleving. Maar als je het geld niet over de balk smijt, of wanneer het geld je door de vingers glijdt, je niet bulkt van het geld en je het geld ook niet voor het oprapen hebt, dan kan het zijn dat je geen cent te makken hebt.

Wat kunnen we als gemeente dan betekenen?  Op dit moment werken we aan het plan ‘Geldzorgen, Armoede en Schulden’. Het huidige beleid is uit 2017. Met de stijgende energieprijzen en inflatie is het goed om dit beleid opnieuw te bekijken. Natuurlijk willen we het liefst voorkomen dat mensen grote geldproblemen hebben. De helft van de mensen staat wel eens rood. Dat is niet direct reden tot zorg. Maar als schulden zich opstapelen en je het ene gat met het andere moet dichten, dan worden schulden een probleem. Wat helpt, is om tijdig aan de bel te trekken bij onze mensen van schuldhulpverlening. Zij gaan graag met u in gesprek.

Wanneer u betalingsachterstanden heeft bij bijvoorbeeld uw energiemaatschappij, woningcorporatie of verzekering, krijgt de gemeente een signaal. We hebben dan de plicht om u te vragen of we kunnen helpen. Misschien denkt u ”Waar bemoeien ze zich mee?”. Maar wij zijn er om u te helpen, samen met organisaties als Schuldhulpmaatje, MeerVoormekaar en Caritas.

We snappen dat het een stap kan zijn om bij geldzorgen contact op te nemen. Maar ook hier geldt: De eerste klap is een daalder waard. Hoe eerder u geholpen wordt hoe beter!

Gérard de Wildt
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws