Lees pagina voor

Algoritmes en AI zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven

19 september 2023

Algoritmes en AI zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Organisaties gebruiken ze in verschillende bedrijfsprocessen. Maar mensen gebruiken algoritmes ook volop in de privé sfeer, om hun leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld via apps die zij gebruiken. Vaak weten ze niet eens dat ze dit doen.

Wij volgen de ontwikkelingen over algoritmes en AI. Deze brengen risico's met zich mee. Wij weten wat de risico’s zijn. Binnen de organisatie werken wij aan het ontwikkelen van kennis, bewustwording en beleidsvorming over dit nieuwe onderwerp.

Wij gaan met veel aandacht en veilig met persoonsgegevens van inwoners om. Als wij algoritmes gebruiken om onze bedrijfsprocessen te verbeteren, mogen deze nooit uw privacy schenden. Of bepaalde groepen inwoners of individuen discrimineren. Ook mag het niet leiden tot automatisch besluitvorming zonder tussenkomst van een ambtenaar.

Er wordt gewerkt aan landelijke wetgeving over AI en algoritmes. Dit gaat leiden tot een implementatiekader voor overheden. Hierin staan de eisen die aan overheden gesteld worden, zoals het opstellen van een algoritmeregister en hoe dit moet gebeuren. Zodra de eisen bekend zijn, gaan wij hier in onze organisatie mee aan de slag.

Meer nieuws

Al het nieuws