Lees pagina voor

Op weg naar een gezonder Druten

Hier leest u meer over de stappen die wij al hebben gezet.

Kok in de klas

Op school leer je lezen, schrijven en…koken? Het hoort zeker niet bij de standaard lessen van een basisschool, maar IKC De Appelhof in Druten maakte een kook-uitstapje. Groep 7/8 van juf Hannah Kocken kreeg les van een echte chef-kok.

Geen dagelijkse kost: een chef-kok die de klas binnen wandelt in zijn mooie zwarte koksbuis en koksmessen bij de hand. De 28 kinderen van de klas van juf Hannah keken hun ogen uit. Eind februari gingen ze een middag samen met chef-kok Pascal van Eldijk aan de kook. Pascal werkt bij restaurant Old Skool in Druten.

Hannah: “Deze kookles hoort bij een landelijk programma met de naam Kok in de Klas. Kinderen maken kennis met nieuwe smaken, leren zelf een recept maken en krijgen meteen uitleg over duurzaamheid bij eten en koken. Dat past dus heel goed bij onze school.”

De Appelhof is, hoe kan het ook anders met die naam, een Gezonde School. Drie keer per week wordt er schoolfruit of -groente gebracht en samen opgegeten. Zo maken kinderen kennis met smaken die ze misschien nog niet kennen. Ook is er een gezond-trakteerbeleid.

En in de laatste week van februari deed de school dus mee met Kok in de Klas. Leerlingen konden zo zélf ervaren hoe het is om een lekker en gezond recept helemaal zelf te maken. Inclusief snijden, afwegen, plannen wat de beste volgorde is en goed opletten dat er niks aanbrandt… Ze maakten een recept met de vrolijke naam Olé Tabouleh, met bulgur, gegrilde groenten, ei, tomaat en sla.

Hannah: “En dat ging heel goed! Natuurlijk kon je zien wie er gewend was om thuis wel eens te koken en wie nog nooit een mes had leren vasthouden. Maar daarom was de kok er ook bij met handige tips. Iedereen vond het erg lekker en de restjes gingen mee naar huis om te laten proeven. Dat is natuurlijk precies de bedoeling, dat kinderen hun ouders ook weer aan het denken zetten over nieuwe manieren van gezond en lekker koken.”

Omroep Gelderland kwam trouwens nog langs om een reportage te maken. “Dat vonden de kinderen wel extra spannend en bijzonder, zo’n camerateam erbij.” Hannah zou het andere scholen in de regio zeker aanraden om volgend jaar mee te doen met het project. “De kinderen leren allerlei vaardigheden die niet aan bod komen tijdens het normale lesprogramma, maar wel heel waardevol zijn. Ook het stukje duurzaamheid krijgt tijdens dit project extra aandacht. Alles wordt verder voor je geregeld, van de prints van de recepten tot letterlijk het afleveren van de ingrediënten op de school. Dat is heel fijn.”

Ook meedoen met je school? Kijk voor meer informatie op de website Smaaklessen (Deze link gaat naar een externe website).

Kick-off Sjors Sportief / Creatief

Vandaag vond de kick-off van Sjors Sportief / Creatief in de gemeente Druten plaats bij basisschool ‘t Geerke. De hele school was aanwezig op het schoolplein. Mascotte Sjors was er natuurlijk ook. Er werd gestart met een dans met sportieve en creatieve bewegingen als warming up. Daarna reikte mascotte Sjors samen met wethouder Gérard de Wildt de eerste boekjes van Sjors Sportief / Creatief uit aan acht leerlingen van verschillende groepen van basisschool ‘t Geerke. De kick-off werd afgesloten met een sportquiz.

In de gemeente Druten ontvangt iedere basisschoolleerling een Sjors Sportief / Creatief boekje. Kinderen kunnen kennis maken met veel verschillende sportieve en creatieve activiteiten in de gemeente Druten en West Maas en Waal. Leerlingen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven bij activiteiten die ze leuk vinden. De activiteiten zijn gratis of vragen een kleine bijdrage.

Heeft jouw kind geen boekje ontvangen en wil hij/zij er wel een? Neem dan contact op met Actief Maas en Waal via info@actiefmaasenwaal.nl. Zij zorgen ervoor dat jouw kind alsnog een boekje ontvangt!

Samen Fit en Gezond

Lekker bewegen en goed advies krijgen over gezond eten in een gezellige groep vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat is het leefstijlprogramma Samen Fit en Gezond. Het is opgezet door diëtistenpraktijk Noer. Een groep vrouwen uit Druten en Wijchen deed al mee.

Maria Sahakian, oprichter van de diëtistenpraktijk en bedenker van Samen Fit en Gezond legt uit waarom dit leefstijlprogramma zo belangrijk is. “In onze praktijk komen vooral mensen met een niet-Nederlandse cultuur, dus ook een andere eetcultuur”, vertelt ze. “Het is handig en fijn dat wij veel talen spreken, zoals Arabisch, Armeens en Turks. Je maakt dan laagdrempelig contact en kan in begrippen die mensen al kennen dingen uitleggen over gezondheid.”

Maria ziet in haar praktijk dat gezond leven vaak begint bij de vrouwen binnen een gezin. In deze meer traditionele gezinnen is de moeder verantwoordelijk voor de boodschappen en het koken. “Als je daar dus iets verandert, werkt dat door op de echtgenoot en kinderen.” Een jaar geleden begon ze aan het Samen Fit en Gezond programma om iets extra’s te doen voor deze vrouwen. Eerst met een groep van 12 vrouwen in Wijchen en dit jaar ook met een groep in Druten. Zij kwamen 10 weken lang elke week samen om te praten over gezond eten en leven, maar ook om lekker in beweging te komen. Maria: “Zo hebben we van alles uitgeprobeerd qua sporten: yoga, fitness, maar ook buikdansen!”

De vrouwen konden ook vragen stellen vanuit hun dagelijkse leven: hoe lees je etiketten op producten in de winkel? Hoe ga je om met gezond eten tijdens de Ramadan? “Maar een belangrijke vraag van veel vrouwen was ook: hoe kan ik beter ontspannen?”, vertelt Maria. “Minder stress is heel belangrijk voor een gezonder leven. In dit programma hebben we veel aandacht voor hoe je zélf weer de touwtjes in handen kan nemen voor je gezondheid.”

Deze 2 groepen waren een mooie start, vindt de diëtist. “Maar ik ben heel benieuwd hoe de vrouwen het straks doen. Blijven ze het volhouden? Het mooiste zou zijn als het een langer lopend project wordt. Daarom is het erg belangrijk dat er meer zorgpartners uit de regio mee gaan doen en we elkaar goed op de hoogte houden. We gaan ook met nieuwe groepen starten, dus je kan je aanmelden als je graag mee wil doen. Dat is trouwens helemaal gratis.”

Aanmelden (Deze link gaat naar een externe website) voor Samen Fit en Gezond.

Wandelcafé Druten

Wie op woensdagochtend op het Ambtshuisplein in Druten is, kan ze niet missen: de groep van het Wandelcafé. Het jaar rond (tenzij het echt plenst) wordt er een uurtje gewandeld, met koffie toe. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan gezellig aansluiten.

Ze zijn inmiddels met ongeveer 17 deelnemers, de Drutense wandelaars. Petra Janssen is trots op ‘haar’ groepje. In april 2019 reageerde ze op een oproep van Stichting Bendefit met de vraag wie er een wandelcafé in Druten wilde opzetten. “Ik vroeg of ik dan ook mijn hond mee mocht nemen. Die moest ik immers toch uitlaten. Dat was geen probleem. Samen met een vriendin, Ingrid van der Klok, en háár hond zijn we toen gewoon van start gegaan.” Dat eerste jaar begon nog met een bescheiden clubje wandelaars, maar langzaamaan groeide de groep.

Petra: “Intussen hebben we een vaste kern, bijna allemaal vrouwen opvallend genoeg. Dames die naar Druten zijn verhuisd na het verlies van hun partner, bijvoorbeeld. Ze komen dan hier in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen wonen, maar moeten qua sociaal netwerk weer helemaal opnieuw beginnen.” Het Wandelcafé is dan een fijne manier om mensen te leren kennen. “Naast dat het natuurlijk gezond is om regelmatig te bewegen! Maar je ziet dat het sociale ervan minstens net zo belangrijk is. Na het uurtje wandelen kun je blijven voor een kopje koffie bij De Gouden Leeuw. Zo zijn er al heel wat vriendschappen ontstaan.”



Dan nog even over het wandelen zelf. Iedereen kan aansluiten en er wordt rekening gehouden met verschillende tempo’s. “De groep is opgedeeld van snel tot iets langzamer, waardoor iedereen in een eigen tempo het uurtje vol wandelt”, legt Petra uit. De route gaat bijna altijd direct richting de dijk, om ook lekker van de natuur te genieten.

Petra wandelt als begeleider bijna elke week mee. Inmiddels mét 2 honden. Daarmee gaf ze het aanstekelijke voorbeeld aan meer deelnemers die nu ook hun hond meenemen. Ze hoopt dat de groep in de toekomst blijft groeien. “En dan zou het zo fijn zijn als er ook wat meer mensen aansluiten die van zichzelf niet zo makkelijk gaan bewegen. Want het is zo’n leuk en laagdrempelig uitje. Echt, kom gewoon een keer mee wandelen op de woensdagochtend. Gratis en je hoeft alleen maar klokslag 10 klaar te staan op het Ambtshuisplein in Druten.”

Er is ook een wandelgroep op de maandagavond om 19.00 uur, vanaf dezelfde locatie maar onder begeleiding van andere vrijwilligers.

Rookvrije generatie

Druten wil opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Een rookvrije speelplek, sportpark of terrein draagt hieraan bij. De gemeente heeft daarom alle openbare speeltuinen rookvrij gemaakt.

“Gelukkig zijn er al veel verenigingen en organisaties die rookvrij zijn. Maar we zijn er nog niet. En daarom roep ik iedereen op om mee te doen” geeft Wethouder Gérard de Wildt in zijn video aan. “Kinderen kopiëren gedrag, ook roken. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, lijkt roken normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Daarom is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en plekken waar kinderen veel komen rookvrij maken."

Terrein rookvrij maken

Uw organisatie kan ook meehelpen aan een rookvrije generatie door een rookvrij terrein te maken. U kunt materialen zoals een bord of stoeptegel bij de gemeente ophalen. Om mee te doen kunt u contact opnemen via welzijn@drutenwijchen.nl.

Gezonde school

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde School helpt mee aan de gezondheid van de kinderen en dat het goed met ze gaat. En ook aan de schoolprestaties van de leerlingen. Het biedt ze een betere basis voor hun ontwikkeling. Een school die structureel werkt aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Dat noemen we een Gezonde School.
In de gemeente Druten werkt de gezondheidsmakelaar School en Jeugd samen met scholen om de gezondheid van leerlingen te verbeteren.

Gezond op het Pax Christi College

Een gesprek met Cindy Enning, vertel eens wat over jezelf en de school.

Cindy Enning (ondersteuningscoördinator en Gezonde School coördinator): “Het Pax Christi College is een grote school met regiofunctie. We hebben ongeveer 1650 leerlingen verspreid over drie locaties: het junior college, een vmbo en een havo/vwo-locatie.

Aan welke gezondheidsthema’s werken jullie?

We werken aan verschillende thema’s van de Gezonde School zoals welbevinden, seksualiteit en roken, alcohol en drugspreventie. 
We zetten bijvoorbeeld in op ‘Helder op School’. Dat is een aanpak om leerlingen aan te moedigen niet te roken, te drinken en geen drugs te gebruiken. Samen met Iriszorg en de GGD hebben we gekeken naar wat we al doen. Maar ook waar nog kansen lagen. Zo zijn alle mentoren getraind door Iriszorg. We betrekken ouders door een ouderavond te organiseren. En er is extra aandacht voor het signaleren van problemen.
Ook zetten we met verschillende programma’s in op het welbevinden en de weerbaarheid van de leerlingen. Mentoren hebben bijvoorbeeld aandacht voor het omgaan met stress. We geven trainingen over sociale vaardigheden en faalangst.

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral trots op het preventief aanbod dat we inzetten op school. Dat we leerlingen helpen om om te gaan met verschillende uitdagingen in het leven. We informeren ze. Bieden ze tips en adviezen. En helpen ze om zelf gezonde en verstandige keuzes kunnen maken.
Ook ben ik heel trots op dat we het als school echt samen doen. Er is aandacht voor gezondheid in de verschillende onderdelen van de school. We hebben mooie samenwerkingen met de gemeenten Druten en West Maas en Waal. En ook met verschillende partners rondom jeugd zoals Iriszorg, sociale teams en het jongerenwerk.”

Wat hoop je over twee jaar bereikt te hebben?

We zijn met de gemeente en anderen in gesprek om een ‘pubercarrousel’ te organiseren. Tijdens een pubercarrrousel kunnen ouders met experts en elkaar in gesprek over onderwerpen rondom opvoeden en pubers. We willen onderzoeken hoe we het thema ‘social media’ kunnen verweven met de andere onderwerpen waar we al aandacht voor hebben.”

Heb je nog tips voor andere scholen?

  • Doe het vooral samen. Zoek de verbinding binnen school maar ook daarbuiten met verschillende andere partijen.
  • Zorg dat je de thema’s niet alleen in de mentorlessen bespreekt. Maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld bij burgerschap, maatschappijleer of mens & natuur. Zo overvraag je de mentoren niet en doe je het echt samen.
  • Zorg dat iemand de coördinatie op zich neemt en het overzicht bewaart van wat er allemaal loopt.
  • Evalueer en pas aan waar nodig.
  • En als laatste: hou vooral vol en ga door met wat er goed gaat.