Lees pagina voor

Op weg naar een gezonder Druten

Hier leest u meer over de stappen die wij al hebben gezet.

Beter in je vel door…theater

Sporten. Gezond eten. Stoppen met roken of drinken. Dat zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij gezond leven. Je kan het ook nog anders aanpakken, namelijk met theaterlessen. “Uit je hoofd, in je lijf.”

Het eerste wat Koen Logtens (oprichter van Theaterschool Hakoena) vaak in een les zegt is: “Als we allemaal gek doen, is er niemand gek.” Gek doen. Een personage spelen. Daar draait het om bij theaterlessen, toch? Ja en nee, legt Koen uit. Want wat hem betreft gaat het een stuk verder. Zelf bezig zijn met theater kan een grote bijdrage leveren aan je gezondheid.

“Bij een theaterles ben je bezig met allerlei spel-oefeningen. Die helpen om je bewust te worden van je lijf en hoe je dat gebruikt. Maar het gaat vaak ook om welke emoties je ervaart. En door theateroefeningen kun je die op een veilige manier voelen, herkennen en uiten.”

Creativiteit

Theaterschool Hakoena heeft honderden leerlingen (jeugd en volwassenen), verdeeld over locaties in Druten, Wijchen, Bemmel en Nijmegen. Daarnaast geven de diverse docenten theaterworkshops op scholen. Koen: “Op school, bij spelling of wiskunde, is vaak vooral je logica aan het werk, je linkerhersenhelft. Bij theater ben je letterlijk aan het spelen, je komt uit de vaste patronen. Dat helpt om ook je rechterhersenhelft aan te spreken. Je creativiteit wordt aangezet.” In meer wetenschappelijke taal gezegd: theater stimuleert de motorische, sociaal-emotionele, cognitieve, creatieve en zintuiglijke competenties.

Dat is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren. Ook volwassenen kunnen veel aan spel-lessen hebben, vindt Koen. “Als je je onbevangen jonge zelf bent kwijtgeraakt: ga spelen. Als je heel veel stress hebt: ga spelen. Het helpt om uit je hoofd en in je lijf te komen.”

Proefles

Makkelijker gezegd dan gedaan als dit best heel leuk lijkt, maar ook vér buiten je comfort zone. Koen stelt gerust: “Alles mag in onze lessen en je mag het gewoon zeggen als je iets niet wil. Zo kan iedereen helemaal zichzelf zijn. Een proefles kan altijd. Is het alsnog niks voor je? Mooi, dan heb je toch weer iets over jezelf geleerd!”

Voor meer informatie, bekijk de website Theaterschool Hakoena (Deze link gaat naar een externe website)

Bendefit in de Wijk: gezellig én gezond

Het kost je maar een uurtje per week. Wat je ervoor terug krijgt? Meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren, maar ook gezelligheid met je buurtgenoten. Voor niks. Lekker meedoen dus, met Bendefit in de Wijk.

Dit beweeguur startte november 2023 in de Beweegtuin aan de Burgemeester Bruinemanstraat in Druten. Wie wil, kan elke donderdag om 10 uur aansluiten. Dat deden ook Sjaak van Teefelen en Ria Koppers (allebei 75). “Sporten is echt niet mijn ding”, zegt Ria. “Maar dit vind ik wél leuk. Mijn buurvrouw gaf me de tip om een keer te gaan kijken. En ik heb daarna nooit meer overgeslagen.”

Ook Sjaak kwam bij de groep na een tip van een kennis. Hij was altijd recreatief wielrenner, maar zocht eens iets anders. “Je krijgt hier onder begeleiding van een deskundige fijne oefeningen. En het is vrijblijvend, niks moet. Dat spreekt me erg aan.”

Die deskundige is Lucien Thissen, gepensioneerd fysiotherapeut. Vanuit zijn kennis leidt hij het beweeguurtje. Alle spiergroepen worden aangepakt, met oog voor ieders mogelijkheden. Lucien: “Het is voor alle niveaus, als je kan lopen kan je meedoen. De oefeningen zijn niet alleen goed voor je lichaam. Je brein wordt ook uitgedaagd, omdat je moet letten op je coördinatie, maar tegelijk ben je bezig met een praatje bijvoorbeeld. Die verschillende taken houden je brein fit.”

Als iedereen tegelijk zou komen, bestaat de groep al uit meer dan 30 personen. “Tijd voor een 2e groep dus”, lacht Lucien. Sjaak wil daar meteen wel een tip in geven: “Het is juist zo goed dat er iemand voor de groep staat die weet waar ze mee bezig zijn. Hoe mooi zou ‘t zijn als de gemeente ons kan helpen door meer begeleiders te vinden. Stagiairs van sportopleidingen bijvoorbeeld kunnen het vast ook goed.”

Ook Ria zou het mooi vinden als Bendefit nog lang blijft bestaan. “Ik blijf sowieso komen. Het uur vliegt altijd voorbij!” Ria en Sjaak staan nog even stil bij het effect op hun gezondheid van dit uurtje. “Als je goed blijft bewegen voorkom je allerlei klachten. Veel gezondheidsproblemen kosten de maatschappij een hoop geld, denk maar aan de WMO waar dan steeds meer een beroep op wordt gedaan.” Dus hup, iedereen lekker fit in de wijk. Te beginnen elke donderdag om 10 uur in de beweegtuin: aanmelden hoeft niet.

Ouders delen ervaringen in Mam-Pap Café

De kids zijn lekker aan het spelen terwijl mam en pap een bakkie doen met de andere ouders. Welkom bij het Mam-Pap Café.

Eén keer per maand kunnen ouders met kinderen tussen de 0-12 jaar gezellig bij elkaar komen, op verschillende plekken in Druten. Het Mam-Pap Café bestaat intussen drie jaar en is een initiatief van MeerVoorMekaar Druten en de organisatie Buurtgezinnen.

Robin Schuurmans werkt bij MeerVoorMekaar, op thema jongerenwerk en opvoedondersteuning. Ze helpt sinds 2 jaar bij de organisatie van deze bijeenkomsten. Robin: “Het Mam-Pap Café is een laagdrempelige manier voor ouders om elkaar te ontmoeten. Dus vóórdat er mogelijke problemen zijn, of er deskundige hulp ergens bij nodig is. Doordat ouders met elkaar delen waar ze tegenaan lopen in de opvoeding, helpen ze elkaar. Het werkt preventief, maar het is ook heel fijn voor het sociale leven van ouders.”

Oppas vinden hoeft niet: de kinderen gaan juist gezellig mee naar een activiteit. Dat kan van alles zijn. Op 15 juni een picknick bijvoorbeeld. En na de zomervakantie wordt het samen zwemmen. Bij elke activiteit zorgt de organisatie voor een aparte koffietafel voor de ouders. Daar kunnen ze dan meteen bijpraten met elkaar. Robin en haar mede-organisator Nathalie de Jonge van Buurtgezinnen houden zo’n gesprek dan op gang. Soms stellen ze ook een onderwerp voor om eens over door te praten. “Bijvoorbeeld telefoongebruik en social media bij kinderen.”

De maandelijkse bijeenkomsten worden gewaardeerd. Zo lieten meerdere ouders aan Robin weten dat ze er nieuwe mensen hebben ontmoet. “Ze vinden het een fijn uitje voor zowel zichzelf als de kinderen. En we horen ook dat ouders erkenning vinden in de dingen waar ze tegenaan lopen. Door erover te kunnen sparren met andere ouders.”

Er zijn ook ouders die er alleen voor staan, die het heel fijn vinden dat er iets georganiseerd wordt waar ze zó bij aan kunnen sluiten, zonder dat ze zelf iets moeten regelen. “En soms is het ook een financiële kwestie en is een ouder gewoon heel blij dat ze bij een gratis activiteit terecht kunnen”, licht Robin toe.

In de Mam-Pap appgroep zijn intussen 25 ouders aangesloten. Daarvan komen er elke keer zeker 15 naar een activiteit, plus natuurlijk hun kinderen. Een gezellige groep dus. Robin: “Leuk om te zien dat er ouders zijn die vaker terug komen en waar ook vriendschappen ontstaan, zowel tussen de ouders als de kinderen!”

Meer weten?

Meer informatie over het Mam-Pap Café vindt u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website). Wilt u zich aanmelden voor een van de activiteiten? Of per mail op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u een mail sturen Robin Schuurmans van MeerVoormekaar: r.schuurmans@meervoormekaar.nl.

Kok in de klas

Op school leer je lezen, schrijven en…koken? Het hoort zeker niet bij de standaard lessen van een basisschool, maar IKC De Appelhof in Druten maakte een kook-uitstapje. Groep 7/8 van juf Hannah Kocken kreeg les van een echte chef-kok.

Geen dagelijkse kost: een chef-kok die de klas binnen wandelt in zijn mooie zwarte koksbuis en koksmessen bij de hand. De 28 kinderen van de klas van juf Hannah keken hun ogen uit. Eind februari gingen ze een middag samen met chef-kok Pascal van Eldijk aan de kook. Pascal werkt bij restaurant Old Skool in Druten.

Hannah: “Deze kookles hoort bij een landelijk programma met de naam Kok in de Klas. Kinderen maken kennis met nieuwe smaken, leren zelf een recept maken en krijgen meteen uitleg over duurzaamheid bij eten en koken. Dat past dus heel goed bij onze school.”

De Appelhof is, hoe kan het ook anders met die naam, een Gezonde School. Drie keer per week wordt er schoolfruit of -groente gebracht en samen opgegeten. Zo maken kinderen kennis met smaken die ze misschien nog niet kennen. Ook is er een gezond-trakteerbeleid.

En in de laatste week van februari deed de school dus mee met Kok in de Klas. Leerlingen konden zo zélf ervaren hoe het is om een lekker en gezond recept helemaal zelf te maken. Inclusief snijden, afwegen, plannen wat de beste volgorde is en goed opletten dat er niks aanbrandt… Ze maakten een recept met de vrolijke naam Olé Tabouleh, met bulgur, gegrilde groenten, ei, tomaat en sla.

Hannah: “En dat ging heel goed! Natuurlijk kon je zien wie er gewend was om thuis wel eens te koken en wie nog nooit een mes had leren vasthouden. Maar daarom was de kok er ook bij met handige tips. Iedereen vond het erg lekker en de restjes gingen mee naar huis om te laten proeven. Dat is natuurlijk precies de bedoeling, dat kinderen hun ouders ook weer aan het denken zetten over nieuwe manieren van gezond en lekker koken.”

Omroep Gelderland kwam trouwens nog langs om een reportage te maken. “Dat vonden de kinderen wel extra spannend en bijzonder, zo’n camerateam erbij.” Hannah zou het andere scholen in de regio zeker aanraden om volgend jaar mee te doen met het project. “De kinderen leren allerlei vaardigheden die niet aan bod komen tijdens het normale lesprogramma, maar wel heel waardevol zijn. Ook het stukje duurzaamheid krijgt tijdens dit project extra aandacht. Alles wordt verder voor je geregeld, van de prints van de recepten tot letterlijk het afleveren van de ingrediënten op de school. Dat is heel fijn.”

Ook meedoen met je school? Kijk voor meer informatie op de website Smaaklessen (Deze link gaat naar een externe website).

Kick-off Sjors Sportief / Creatief

Vandaag vond de kick-off van Sjors Sportief / Creatief in de gemeente Druten plaats bij basisschool ‘t Geerke. De hele school was aanwezig op het schoolplein. Mascotte Sjors was er natuurlijk ook. Er werd gestart met een dans met sportieve en creatieve bewegingen als warming up. Daarna reikte mascotte Sjors samen met wethouder Gérard de Wildt de eerste boekjes van Sjors Sportief / Creatief uit aan acht leerlingen van verschillende groepen van basisschool ‘t Geerke. De kick-off werd afgesloten met een sportquiz.

In de gemeente Druten ontvangt iedere basisschoolleerling een Sjors Sportief / Creatief boekje. Kinderen kunnen kennis maken met veel verschillende sportieve en creatieve activiteiten in de gemeente Druten en West Maas en Waal. Leerlingen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven bij activiteiten die ze leuk vinden. De activiteiten zijn gratis of vragen een kleine bijdrage.

Heeft jouw kind geen boekje ontvangen en wil hij/zij er wel een? Neem dan contact op met Actief Maas en Waal via info@actiefmaasenwaal.nl. Zij zorgen ervoor dat jouw kind alsnog een boekje ontvangt!

Samen Fit en Gezond

Lekker bewegen en goed advies krijgen over gezond eten in een gezellige groep vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat is het leefstijlprogramma Samen Fit en Gezond. Het is opgezet door diëtistenpraktijk Noer. Een groep vrouwen uit Druten en Wijchen deed al mee.

Maria Sahakian, oprichter van de diëtistenpraktijk en bedenker van Samen Fit en Gezond legt uit waarom dit leefstijlprogramma zo belangrijk is. “In onze praktijk komen vooral mensen met een niet-Nederlandse cultuur, dus ook een andere eetcultuur”, vertelt ze. “Het is handig en fijn dat wij veel talen spreken, zoals Arabisch, Armeens en Turks. Je maakt dan laagdrempelig contact en kan in begrippen die mensen al kennen dingen uitleggen over gezondheid.”

Maria ziet in haar praktijk dat gezond leven vaak begint bij de vrouwen binnen een gezin. In deze meer traditionele gezinnen is de moeder verantwoordelijk voor de boodschappen en het koken. “Als je daar dus iets verandert, werkt dat door op de echtgenoot en kinderen.” Een jaar geleden begon ze aan het Samen Fit en Gezond programma om iets extra’s te doen voor deze vrouwen. Eerst met een groep van 12 vrouwen in Wijchen en dit jaar ook met een groep in Druten. Zij kwamen 10 weken lang elke week samen om te praten over gezond eten en leven, maar ook om lekker in beweging te komen. Maria: “Zo hebben we van alles uitgeprobeerd qua sporten: yoga, fitness, maar ook buikdansen!”

De vrouwen konden ook vragen stellen vanuit hun dagelijkse leven: hoe lees je etiketten op producten in de winkel? Hoe ga je om met gezond eten tijdens de Ramadan? “Maar een belangrijke vraag van veel vrouwen was ook: hoe kan ik beter ontspannen?”, vertelt Maria. “Minder stress is heel belangrijk voor een gezonder leven. In dit programma hebben we veel aandacht voor hoe je zélf weer de touwtjes in handen kan nemen voor je gezondheid.”

Deze 2 groepen waren een mooie start, vindt de diëtist. “Maar ik ben heel benieuwd hoe de vrouwen het straks doen. Blijven ze het volhouden? Het mooiste zou zijn als het een langer lopend project wordt. Daarom is het erg belangrijk dat er meer zorgpartners uit de regio mee gaan doen en we elkaar goed op de hoogte houden. We gaan ook met nieuwe groepen starten, dus je kan je aanmelden als je graag mee wil doen. Dat is trouwens helemaal gratis.”

Aanmelden (Deze link gaat naar een externe website) voor Samen Fit en Gezond.

Wandelcafé Druten

Wie op woensdagochtend op het Ambtshuisplein in Druten is, kan ze niet missen: de groep van het Wandelcafé. Het jaar rond (tenzij het echt plenst) wordt er een uurtje gewandeld, met koffie toe. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan gezellig aansluiten.

Ze zijn inmiddels met ongeveer 17 deelnemers, de Drutense wandelaars. Petra Janssen is trots op ‘haar’ groepje. In april 2019 reageerde ze op een oproep van Stichting Bendefit met de vraag wie er een wandelcafé in Druten wilde opzetten. “Ik vroeg of ik dan ook mijn hond mee mocht nemen. Die moest ik immers toch uitlaten. Dat was geen probleem. Samen met een vriendin, Ingrid van der Klok, en háár hond zijn we toen gewoon van start gegaan.” Dat eerste jaar begon nog met een bescheiden clubje wandelaars, maar langzaamaan groeide de groep.

Petra: “Intussen hebben we een vaste kern, bijna allemaal vrouwen opvallend genoeg. Dames die naar Druten zijn verhuisd na het verlies van hun partner, bijvoorbeeld. Ze komen dan hier in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen wonen, maar moeten qua sociaal netwerk weer helemaal opnieuw beginnen.” Het Wandelcafé is dan een fijne manier om mensen te leren kennen. “Naast dat het natuurlijk gezond is om regelmatig te bewegen! Maar je ziet dat het sociale ervan minstens net zo belangrijk is. Na het uurtje wandelen kun je blijven voor een kopje koffie bij De Gouden Leeuw. Zo zijn er al heel wat vriendschappen ontstaan.”



Dan nog even over het wandelen zelf. Iedereen kan aansluiten en er wordt rekening gehouden met verschillende tempo’s. “De groep is opgedeeld van snel tot iets langzamer, waardoor iedereen in een eigen tempo het uurtje vol wandelt”, legt Petra uit. De route gaat bijna altijd direct richting de dijk, om ook lekker van de natuur te genieten.

Petra wandelt als begeleider bijna elke week mee. Inmiddels mét 2 honden. Daarmee gaf ze het aanstekelijke voorbeeld aan meer deelnemers die nu ook hun hond meenemen. Ze hoopt dat de groep in de toekomst blijft groeien. “En dan zou het zo fijn zijn als er ook wat meer mensen aansluiten die van zichzelf niet zo makkelijk gaan bewegen. Want het is zo’n leuk en laagdrempelig uitje. Echt, kom gewoon een keer mee wandelen op de woensdagochtend. Gratis en je hoeft alleen maar klokslag 10 klaar te staan op het Ambtshuisplein in Druten.”

Er is ook een wandelgroep op de maandagavond om 19.00 uur, vanaf dezelfde locatie maar onder begeleiding van andere vrijwilligers.