Hier leest u meer over de stappen die wij al hebben gezet.
Beweegtuin Afferden: de Buurt in Beweging
De beweegtuin in dorp Afferden brengt buren dichter bij elkaar en in beweging. Het idee voor de beweegtuin ontstond bij initiatiefnemers Dook, Thera en Ria tijdens een wintervakantie in Spanje. Thera: "We hebben daar een speeltuin gezien met beweegtoestellen voor volwassenen en dachten, waarom regelen we niet zoiets voor onze buurt?”. De bestaande speeltuin in de wijk was verouderd en werd weinig gebruikt. Dat bood een kans voor iets nieuws. De buurtvereniging en het bestuur van de buurtvereniging stonden direct achter het idee.
Samenwerking
De weg naar de realisatie van de beweegtuin kostte wel wat tijd. Dook en Thera namen contact op met de gemeente, die hen aanmoedigde om een projectvoorstel in te dienen. Dook: "Na goedkeuring van het voorstel gaf de gemeente Druten ons een startbudget. Dit hielp om de eerste stappen te zetten richting aanbieders. De Buurtalliantie van provincie Gelderland heeft ons geholpen bij het vinden van sponsors.”
De samenwerking tussen gemeente en bewoners zorgt ervoor dat de beweegtuin goed onderhouden blijft. De gemeente ondersteunt het project door te helpen bij de bouw, verzekeringen en het onderhoud van de toestellen. De buurtvereniging is verantwoordelijk voor het groen. Thera: “Een aantal kinderen uit de buurt hebben we bloembollen laten planten. Zo hopen we dat zij netjes omgaan met de beweegtuin”.
Een praatje na de les
Het succes van de beweegtuin is te danken aan de buurtbewoners. Dook: "De buurtvereniging heeft zo’n 60 leden wie allemaal graag willen helpen”. Door de gezamenlijke inzet van de buurtvereniging is de beweegtuin een plek waar de hele buurt zich welkom voelt. Inwoners van andere wijken en dorpen weten de weg naar de beweegtuin ook te vinden. Thera: “De beweegtuin is echt een ontmoetingsplek geworden voor waar men voor en na het sporten een praatje maakt.”
In 2025 zijn er twee nieuwe toestellen en een boter kaas en eieren spel geplaatst in de beweegtuin. Hierdoor is de speeltuin ook toegankelijk voor inwoners met een beperking. Ook wordt er samengewerkt met de Gym in Afferden. Wekelijks is er professionele begeleiding. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Gezond en Actief Leven Subsidie.
Uitbreiding middels GALA subsidie
In 2025 zijn er twee nieuwe toestellen geplaatst in de beweegtuin. Ook werd er samengewerkt met de Gym in Afferden. Wekelijks is er professionele begeleiding. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Gezond en Actief Leven Subsidie.
Ook in 2025 is er weer een Gezond en Actief Leven Subsidie in Gemeente Druten. Bekijk onze pagina Subsidieregeling Gezond en Actief Leven Akkoord Druten voor meer informatie en de voorwaarden.
Vallen, rollen, trainen: maar vooral veel plezier
Wie lekker wil bewegen op een gezellige manier, is aan het goede adres bij de gymclub van Afferden. Ook wel bekend onder de officiële naam ‘Vereniging Meer Bewegen voor Senioren Afferden’.
Enthousiast vertellen twee van de leden over ‘hun’ club MBvS: penningmeester Nico van Veen en oud-bestuurslid Jos Henricks. Je komt ze op dinsdag- en/of vrijdagochtend tegen in de sportzaal van Kulturhus de Meent in Afferden. Nico en Jos beschrijven hoe de lessen eruitzien: “We beginnen natuurlijk met een warming up. Daarna vaak wat verschillende oefeningen voor soepelheid, conditie en kracht. En natuurlijk doen we allerlei spellen, waar we eigen materiaal voor hebben. Dat maakt elke les weer anders!” De trainer is overigens een gepensioneerd gymdocent en voetbalcoach.
Ze leggen uit dat er binnen elke les ook aandacht is voor valtraining. Eens in de zes weken is er zelfs een speciale val-preventie-les. “Vallen veroorzaakt bij ouderen helaas veel bezoekjes aan de Eerste Hulp. We leren in de training hoe je vallen kunt voorkomen of juist hóe je moet vallen als het dan toch gebeurt. We oefenen daarvoor op een grote dikke mat met onder meer in elkaar zakken en doorrollen.” De club kon goed lesmateriaal voor deze trainingen kopen dankzij de GALA-subsidie van de gemeente Druten. GALA staat voor het Gezond en Actief Leven Akkoord.
Veiligheid staat trouwens altijd voorop, want in elke lesgroep zijn leden met kennis van eerste hulp en reanimeren, mocht dat nodig zijn. Dat klinkt best serieus, maar Nico en Jos benadrukken dat er juist veel ruimte voor plezier is binnen de groep. “Het gezellig koffiedrinken na afloop is heel belangrijk. Heel wat leden zijn intussen vrienden geworden die samen ook andere dingen ondernemen.” Eens per jaar is er een gezellig uitje met de hele club.
De trainingen staan open voor iedereen vanaf 50 jaar. Momenteel heeft MBvS zo’n 95 leden, waarvan de oudste 86 is. “Sommige leden zijn er al vanaf de oprichting bij: aanstaande september bestaan we 20 jaar!” De contributie probeert de club zo laag mogelijk te houden: 12 euro per maand met een seizoen dat 9 maanden loopt, van september tot en met mei. Nieuwe leden zijn van harte welkom. “Kom een keer langs om te zien of het iets voor je is; iedereen kan twee keer meedoen ‘op proef’.”
Wie in september graag een keer wil aansluiten, maar nu alvast wat meer wil weten over de gymclub kan terecht op de website van MBvS (Deze link gaat naar een externe website).
Gezond en Actief Leven Subsidie
Wil jij ook bijdragen aan een gezonder en actiever leven in jouw gemeente? Kun je een financieel steuntje in de rug gebruiken om je idee uit te voeren?
Vraag dan GALA-subsidie aan en maak het verschil – net als MBvS in Afferden. Een subsidieaanvraag indienen kan nog tot 1 oktober 2025, lees er meer over op onze pagina subsidieregeling GALA.
Iedereen een rookvrije sportclub
Weekend! Lekker langs het sportveld staan en je team hard aanmoedigen. We staan buiten, dus een sigaretje moet kunnen toch? Dat kan dus níet bij Hockeyclub Druten. Daar willen ze iedereen, maar vooral de jeugd, de kans geven om in een rookvrije omgeving te sporten.
De club sloot vier jaar geleden aan bij de landelijke ‘Sport rookvrij’ campagne van NOC*NSF. Fervent hockeyer Arnoud Prenger is al vele jaren actief binnen de organisatie van Hockeyclub Druten. Hij was (samen met HCD ‘lid van verdienste’ Niek Brouwer) één van de aanjagers van het plan om de sportclub rookvrij te krijgen.
Arnoud: “Dat ging niet zomaar natuurlijk: het is eerst uitgebreid op de ledenvergadering besproken. Je wil dat iedereen binnen de club erachter staat. Niet alle leden komen naar die vergadering, dat realiseren we ons wel. Tegelijk is tachtig procent van onze leden jonger dan 18 jaar….juist de groep waar we dit voor doen.”
Controleren
Maar het is ook de groep die de maatregel niet altijd even leuk vindt of zich eraan houdt, vertelt Arnoud. Controleren van het terrein is dus helaas nodig. “En dan moeten Niek en ik weleens vragen of ze buiten het terrein de sigaret -of de vape- op willen roken. We merken dan een behoorlijk generatieverschil: ouderen zijn meegaand en vertrekken direct naar buiten het hek. Jongeren ervaren het echt als bemoeienis.”
Aandacht
Vier jaar geleden was het nog relatief nieuw dat een sportclub rookvrij werd. Intussen zijn er in Nederland veel meer clubs die dit voorbeeld volgden. Toch merkt Arnoud dat het lastiger wordt om het onderwerp onder de aandacht te houden. “Het verslapt soms, zeker op de dagen dat niemand controlerondjes loopt. Zitten mensen toch weer langs het veld te roken. En ik schrik ervan hoeveel jongeren onder de 16 ik zie roken en vapen. Er is echt een verschil met alcoholgebruik: daarvan lijkt het al veel meer genormaliseerd dat dat niet kan op die leeftijd.”
Tip
De club blijft zich in ieder geval inzetten om een rookvrije ruimte te normaliseren. Arnoud gaat binnenkort met pensioen. “Meer vrije tijd, dus kan ik me nog meer inzetten voor het rookvrij houden van onze mooie hockeyclub.” Als tip geeft hij aan andere sportverenigingen nog mee dat er meerdere kartrekkers nodig zijn. “Het vraagt echt confrontaties binnen je vereniging en het bestuur moet er vierkant achter staan, met hele duidelijke communicatie.”
Wil je zelf aan de slag voor je vereniging? Er zijn mooie promotiematerialen te vinden op de website Sportrookvrij.nl (Deze link gaat naar een externe website)
Daarnaast denkt JOGG-Teamfit coach Désiré Holstege kosteloos met jullie vereniging mee. Mail je vraag naar desiree@teamfit.nl

Kick-off Sjors Sportief / Creatief
Op woensdag 12 februari 2025 vond de kick-off van Sjors Sportief / Creatief in de gemeente Druten plaats bij basisschool De Appelhof. De hele school was aanwezig op het schoolplein. Mascotte Sjors was er natuurlijk ook. Er werd gestart met een dans met sportieve en creatieve bewegingen als warming up. Daarna reikte mascotte Sjors samen met wethouder Gérard de Wildt de eerste boekjes van Sjors Sportief / Creatief uit aan twaalf leerlingen van verschillende groepen van De Appelhof. De kick-off werd afgesloten met een quiz.
In de gemeente Druten ontvangt iedere basisschoolleerling een Sjors Sportief / Creatief boekje. Kinderen kunnen kennis maken met veel verschillende sportieve en creatieve activiteiten in de gemeente Druten en West Maas en Waal. Leerlingen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven bij activiteiten die ze leuk vinden. De activiteiten zijn gratis of vragen een kleine bijdrage.
Heeft jouw kind geen boekje ontvangen en wil hij/zij er wel een? Neem dan contact op met Actief Maas en Waal via info@actiefmaasenwaal.nl. Zij zorgen ervoor dat jouw kind alsnog een boekje ontvangt!
Spraakmakers: inloop voor iedereen
Als je je alleen voelt. Of met ingewikkelde dingen in je leven worstelt. En daar met maar weinig mensen echt over kan praten. Dan kan je terecht bij de wekelijkse inloop ‘Spraakmakers’ in Druten. Voor een praatje met een lach en een traan.
Karin Broere is oprichter van de inloop. ‘Ik kwam in 2018 in Druten wonen en kende niemand. Daarnaast was ik psychisch kwetsbaar. Waar ontmoet je dan mensen?” Ze nam het initiatief om zelf een inloop op te zetten, met hulp van partners als het RIBW, MeervoorMekaar en Ixta Noa. Die laatste heeft de organisatie intussen overgenomen.
De inloop van Druten was één van de eerste in de regio. Best gek, vond Karin. “Want het is een extra drempel om naar een grote stad te moeten reizen voor een goed gesprek.” Intussen zijn er veel meer inloop-locaties in de dorpen van de gemeenten Druten en Wijchen.
Warm bad
Sascha Huizinga is vanuit haar opleiding Ervaringsdeskundigheid betrokken bij de inloop. Ze draait sinds een jaar mee en helpt bij de organisatie ervan. “Ik vind het elke week weer fijn om naar deze groep te gaan. Ik heb er zelf ook veel aan gehad. Aan het begin van mijn studie durfde ik totáál niet voor een groep te staan. Nu voelt dat veel vertrouwder. Ik vind het motto van de inloop ook heel mooi: je komt iets halen, brengen en weer doorgeven. En zo is het ook echt. Het is een warm bad. En er wordt trouwens ook gewoon veel gelachen!”
Thema
Om de week kent de inloop een thema, aangedragen door de groepsleden zelf. Zoals vriendschappen, of geldproblemen. De andere week is het een gewone, vrije inloop. Karin: “Alles kan besproken worden en je krijgt in deze groep van iedereen een luisterend oor. Het hoeft heus niet alleen maar over zware dingen te gaan. Maar het kan wel, niemand kijkt er van op. Zoals één van de deelnemers een keer zei: ‘Hier praat ik écht niet over met mijn familie of m’n buurman.’”
De inloop van Spraakmakers is elke donderdag van 10-12 uur in Wijkcentrum de Doorkijk in Druten. Langskomen bij de inloop is gratis, opgeven mag wel maar hoeft niet. Je mag ook iemand meenemen die je vertrouwt, zoals een vriend of een coach/begeleider. Op de website van Ixta Noa (Deze link gaat naar een externe website) staat een mailadres en telefoonnummer voor wie eerst wat meer wil weten.
Beter in je vel door…theater
Sporten. Gezond eten. Stoppen met roken of drinken. Dat zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij gezond leven. Je kan het ook nog anders aanpakken, namelijk met theaterlessen. “Uit je hoofd, in je lijf.”
Het eerste wat Koen Logtens (oprichter van Theaterschool Hakoena) vaak in een les zegt is: “Als we allemaal gek doen, is er niemand gek.” Gek doen. Een personage spelen. Daar draait het om bij theaterlessen, toch? Ja en nee, legt Koen uit. Want wat hem betreft gaat het een stuk verder. Zelf bezig zijn met theater kan een grote bijdrage leveren aan je gezondheid.
“Bij een theaterles ben je bezig met allerlei spel-oefeningen. Die helpen om je bewust te worden van je lijf en hoe je dat gebruikt. Maar het gaat vaak ook om welke emoties je ervaart. En door theateroefeningen kun je die op een veilige manier voelen, herkennen en uiten.”
Creativiteit
Theaterschool Hakoena heeft honderden leerlingen (jeugd en volwassenen), verdeeld over locaties in Druten, Wijchen, Bemmel en Nijmegen. Daarnaast geven de diverse docenten theaterworkshops op scholen. Koen: “Op school, bij spelling of wiskunde, is vaak vooral je logica aan het werk, je linkerhersenhelft. Bij theater ben je letterlijk aan het spelen, je komt uit de vaste patronen. Dat helpt om ook je rechterhersenhelft aan te spreken. Je creativiteit wordt aangezet.” In meer wetenschappelijke taal gezegd: theater stimuleert de motorische, sociaal-emotionele, cognitieve, creatieve en zintuiglijke competenties.
Dat is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren. Ook volwassenen kunnen veel aan spel-lessen hebben, vindt Koen. “Als je je onbevangen jonge zelf bent kwijtgeraakt: ga spelen. Als je heel veel stress hebt: ga spelen. Het helpt om uit je hoofd en in je lijf te komen.”
Proefles
Makkelijker gezegd dan gedaan als dit best heel leuk lijkt, maar ook vér buiten je comfort zone. Koen stelt gerust: “Alles mag in onze lessen en je mag het gewoon zeggen als je iets niet wil. Zo kan iedereen helemaal zichzelf zijn. Een proefles kan altijd. Is het alsnog niks voor je? Mooi, dan heb je toch weer iets over jezelf geleerd!”
Voor meer informatie, bekijk de website Theaterschool Hakoena (Deze link gaat naar een externe website)
Bendefit in de Wijk: gezellig én gezond
Het kost je maar een uurtje per week. Wat je ervoor terug krijgt? Meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren, maar ook gezelligheid met je buurtgenoten. Voor niks. Lekker meedoen dus, met Bendefit in de Wijk.
Dit beweeguur startte november 2023 in de Beweegtuin aan de Burgemeester Bruinemanstraat in Druten. Wie wil, kan elke donderdag om 10 uur aansluiten. Dat deden ook Sjaak van Teefelen en Ria Koppers (allebei 75). “Sporten is echt niet mijn ding”, zegt Ria. “Maar dit vind ik wél leuk. Mijn buurvrouw gaf me de tip om een keer te gaan kijken. En ik heb daarna nooit meer overgeslagen.”
Ook Sjaak kwam bij de groep na een tip van een kennis. Hij was altijd recreatief wielrenner, maar zocht eens iets anders. “Je krijgt hier onder begeleiding van een deskundige fijne oefeningen. En het is vrijblijvend, niks moet. Dat spreekt me erg aan.”
Die deskundige is Lucien Thissen, gepensioneerd fysiotherapeut. Vanuit zijn kennis leidt hij het beweeguurtje. Alle spiergroepen worden aangepakt, met oog voor ieders mogelijkheden. Lucien: “Het is voor alle niveaus, als je kan lopen kan je meedoen. De oefeningen zijn niet alleen goed voor je lichaam. Je brein wordt ook uitgedaagd, omdat je moet letten op je coördinatie, maar tegelijk ben je bezig met een praatje bijvoorbeeld. Die verschillende taken houden je brein fit.”
Als iedereen tegelijk zou komen, bestaat de groep al uit meer dan 30 personen. “Tijd voor een 2e groep dus”, lacht Lucien. Sjaak wil daar meteen wel een tip in geven: “Het is juist zo goed dat er iemand voor de groep staat die weet waar ze mee bezig zijn. Hoe mooi zou ‘t zijn als de gemeente ons kan helpen door meer begeleiders te vinden. Stagiairs van sportopleidingen bijvoorbeeld kunnen het vast ook goed.”
Ook Ria zou het mooi vinden als Bendefit nog lang blijft bestaan. “Ik blijf sowieso komen. Het uur vliegt altijd voorbij!” Ria en Sjaak staan nog even stil bij het effect op hun gezondheid van dit uurtje. “Als je goed blijft bewegen voorkom je allerlei klachten. Veel gezondheidsproblemen kosten de maatschappij een hoop geld, denk maar aan de WMO waar dan steeds meer een beroep op wordt gedaan.” Dus hup, iedereen lekker fit in de wijk. Te beginnen elke donderdag om 10 uur in de beweegtuin: aanmelden hoeft niet.
Ouders delen ervaringen in Mam-Pap Café
De kids zijn lekker aan het spelen terwijl mam en pap een bakkie doen met de andere ouders. Welkom bij het Mam-Pap Café.
Eén keer per maand kunnen ouders met kinderen tussen de 0-12 jaar gezellig bij elkaar komen, op verschillende plekken in Druten. Het Mam-Pap Café bestaat intussen drie jaar en is een initiatief van MeerVoorMekaar Druten en de organisatie Buurtgezinnen.
Robin Schuurmans werkt bij MeerVoorMekaar, op thema jongerenwerk en opvoedondersteuning. Ze helpt sinds 2 jaar bij de organisatie van deze bijeenkomsten. Robin: “Het Mam-Pap Café is een laagdrempelige manier voor ouders om elkaar te ontmoeten. Dus vóórdat er mogelijke problemen zijn, of er deskundige hulp ergens bij nodig is. Doordat ouders met elkaar delen waar ze tegenaan lopen in de opvoeding, helpen ze elkaar. Het werkt preventief, maar het is ook heel fijn voor het sociale leven van ouders.”
Oppas vinden hoeft niet: de kinderen gaan juist gezellig mee naar een activiteit. Dat kan van alles zijn. Op 15 juni een picknick bijvoorbeeld. En na de zomervakantie wordt het samen zwemmen. Bij elke activiteit zorgt de organisatie voor een aparte koffietafel voor de ouders. Daar kunnen ze dan meteen bijpraten met elkaar. Robin en haar mede-organisator Nathalie de Jonge van Buurtgezinnen houden zo’n gesprek dan op gang. Soms stellen ze ook een onderwerp voor om eens over door te praten. “Bijvoorbeeld telefoongebruik en social media bij kinderen.”
De maandelijkse bijeenkomsten worden gewaardeerd. Zo lieten meerdere ouders aan Robin weten dat ze er nieuwe mensen hebben ontmoet. “Ze vinden het een fijn uitje voor zowel zichzelf als de kinderen. En we horen ook dat ouders erkenning vinden in de dingen waar ze tegenaan lopen. Door erover te kunnen sparren met andere ouders.”
Er zijn ook ouders die er alleen voor staan, die het heel fijn vinden dat er iets georganiseerd wordt waar ze zó bij aan kunnen sluiten, zonder dat ze zelf iets moeten regelen. “En soms is het ook een financiële kwestie en is een ouder gewoon heel blij dat ze bij een gratis activiteit terecht kunnen”, licht Robin toe.
In de Mam-Pap appgroep zijn intussen 25 ouders aangesloten. Daarvan komen er elke keer zeker 15 naar een activiteit, plus natuurlijk hun kinderen. Een gezellige groep dus. Robin: “Leuk om te zien dat er ouders zijn die vaker terug komen en waar ook vriendschappen ontstaan, zowel tussen de ouders als de kinderen!”
Meer weten?
Meer informatie over het Mam-Pap Café vindt u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website). Wilt u zich aanmelden voor een van de activiteiten? Of per mail op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u een mail sturen Robin Schuurmans van MeerVoormekaar: r.schuurmans@meervoormekaar.nl.
Kok in de klas
Op school leer je lezen, schrijven en…koken? Het hoort zeker niet bij de standaard lessen van een basisschool, maar IKC De Appelhof in Druten maakte een kook-uitstapje. Groep 7/8 van juf Hannah Kocken kreeg les van een echte chef-kok.
Geen dagelijkse kost: een chef-kok die de klas binnen wandelt in zijn mooie zwarte koksbuis en koksmessen bij de hand. De 28 kinderen van de klas van juf Hannah keken hun ogen uit. Eind februari gingen ze een middag samen met chef-kok Pascal van Eldijk aan de kook. Pascal werkt bij restaurant Old Skool in Druten.
Hannah: “Deze kookles hoort bij een landelijk programma met de naam Kok in de Klas. Kinderen maken kennis met nieuwe smaken, leren zelf een recept maken en krijgen meteen uitleg over duurzaamheid bij eten en koken. Dat past dus heel goed bij onze school.”
De Appelhof is, hoe kan het ook anders met die naam, een Gezonde School. Drie keer per week wordt er schoolfruit of -groente gebracht en samen opgegeten. Zo maken kinderen kennis met smaken die ze misschien nog niet kennen. Ook is er een gezond-trakteerbeleid.
En in de laatste week van februari deed de school dus mee met Kok in de Klas. Leerlingen konden zo zélf ervaren hoe het is om een lekker en gezond recept helemaal zelf te maken. Inclusief snijden, afwegen, plannen wat de beste volgorde is en goed opletten dat er niks aanbrandt… Ze maakten een recept met de vrolijke naam Olé Tabouleh, met bulgur, gegrilde groenten, ei, tomaat en sla.
Hannah: “En dat ging heel goed! Natuurlijk kon je zien wie er gewend was om thuis wel eens te koken en wie nog nooit een mes had leren vasthouden. Maar daarom was de kok er ook bij met handige tips. Iedereen vond het erg lekker en de restjes gingen mee naar huis om te laten proeven. Dat is natuurlijk precies de bedoeling, dat kinderen hun ouders ook weer aan het denken zetten over nieuwe manieren van gezond en lekker koken.”
Omroep Gelderland kwam trouwens nog langs om een reportage te maken. “Dat vonden de kinderen wel extra spannend en bijzonder, zo’n camerateam erbij.” Hannah zou het andere scholen in de regio zeker aanraden om volgend jaar mee te doen met het project. “De kinderen leren allerlei vaardigheden die niet aan bod komen tijdens het normale lesprogramma, maar wel heel waardevol zijn. Ook het stukje duurzaamheid krijgt tijdens dit project extra aandacht. Alles wordt verder voor je geregeld, van de prints van de recepten tot letterlijk het afleveren van de ingrediënten op de school. Dat is heel fijn.”
Ook meedoen met je school? Kijk voor meer informatie op de website Smaaklessen (Deze link gaat naar een externe website).
Wandelcafé Druten
Wie op woensdagochtend op het Ambtshuisplein in Druten is, kan ze niet missen: de groep van het Wandelcafé. Het jaar rond (tenzij het echt plenst) wordt er een uurtje gewandeld, met koffie toe. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan gezellig aansluiten.
Ze zijn inmiddels met ongeveer 17 deelnemers, de Drutense wandelaars. Petra Janssen is trots op ‘haar’ groepje. In april 2019 reageerde ze op een oproep van Stichting Bendefit met de vraag wie er een wandelcafé in Druten wilde opzetten. “Ik vroeg of ik dan ook mijn hond mee mocht nemen. Die moest ik immers toch uitlaten. Dat was geen probleem. Samen met een vriendin, Ingrid van der Klok, en háár hond zijn we toen gewoon van start gegaan.” Dat eerste jaar begon nog met een bescheiden clubje wandelaars, maar langzaamaan groeide de groep.
Petra: “Intussen hebben we een vaste kern, bijna allemaal vrouwen opvallend genoeg. Dames die naar Druten zijn verhuisd na het verlies van hun partner, bijvoorbeeld. Ze komen dan hier in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen wonen, maar moeten qua sociaal netwerk weer helemaal opnieuw beginnen.” Het Wandelcafé is dan een fijne manier om mensen te leren kennen. “Naast dat het natuurlijk gezond is om regelmatig te bewegen! Maar je ziet dat het sociale ervan minstens net zo belangrijk is. Na het uurtje wandelen kun je blijven voor een kopje koffie bij De Gouden Leeuw. Zo zijn er al heel wat vriendschappen ontstaan.”
Dan nog even over het wandelen zelf. Iedereen kan aansluiten en er wordt rekening gehouden met verschillende tempo’s. “De groep is opgedeeld van snel tot iets langzamer, waardoor iedereen in een eigen tempo het uurtje vol wandelt”, legt Petra uit. De route gaat bijna altijd direct richting de dijk, om ook lekker van de natuur te genieten.
Petra wandelt als begeleider bijna elke week mee. Inmiddels mét 2 honden. Daarmee gaf ze het aanstekelijke voorbeeld aan meer deelnemers die nu ook hun hond meenemen. Ze hoopt dat de groep in de toekomst blijft groeien. “En dan zou het zo fijn zijn als er ook wat meer mensen aansluiten die van zichzelf niet zo makkelijk gaan bewegen. Want het is zo’n leuk en laagdrempelig uitje. Echt, kom gewoon een keer mee wandelen op de woensdagochtend. Gratis en je hoeft alleen maar klokslag 10 klaar te staan op het Ambtshuisplein in Druten.”
Er is ook een wandelgroep op de maandagavond om 19.00 uur, vanaf dezelfde locatie maar onder begeleiding van andere vrijwilligers.