Lees pagina voor

Tweede Kamerverkiezing

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing.

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over de verkiezingen in Druten. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te stemmen en waar de stembureaus zijn. Normaal is die verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.
Nederlanders met kiesrecht mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De Tweede Kamer controleert de regering en maakt nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen.
Meer informatie vindt u op de website van de kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Ondersteuningsverklaring politieke partij

Met een ondersteuningsverklaring spreekt u uw steun uit voor het meedoen van een politieke partij aan de verkiezingen. Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u de ondersteuningsverklaring afleggen van maandag 25 september tot en met maandag 9 oktober. U kunt zonder afspraak tijdens de openingstijden van het gemeentehuis langskomen. U mag ook een afspraak maken dan helpen wij u meteen.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet u meenemen?

U neemt een geldig legitimatiebewijs en de niet ingevulde ondersteuningsverklaring mee. Deze kunt u krijgen bij de politieke partij die u wilt ondersteunen. U kunt de ondersteuningsverklaring ook ophalen bij de balie of downloaden (PDF, 121.8 kB).

Voorwaarden

Hoe werkt het?

Wat moet u meenemen naar het stembureau?

Stemt u voor iemand anders: 

Waar kunt u stemmen op 22 november?

De stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Neem uw stempas en legitimatiebewijs mee. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijk beperking. Kunt u zelf niet stemmen door een lichamelijke beperking? Dan mag een stembureaulid u helpen. Heeft u hulp nodig bij het stemmen? Geef dit aan bij de voorzitter van het stembureau.

Stemlokalen 
Stemlokaal  Adres  Plaats 
Gemeentehuis Heuvel 1   Druten
Mamre Kattenburg 59   Druten
Bondsgebouw Kattenburg 27   Druten
Wijkcentrum de Doorkijk Langstuk 2  Druten
Kulturhus de Meent Koningsplein 24  Afferden
Dorpshuis 't Trefpunt Grotestraat 17   Deest
Dorpshuis De Lier Koningsweg 12  Puiflijk
Dorpshuis Horssen Rijdt 38   Horssen
De Tabaksplant van Heemstraweg 33  Afferden
de Bogerd van Heemstraweg 53   Druten

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt?

U moet stemmen in de gemeente waar u op 9 oktober woont. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Heeft u op 8 november de stempas nog niet ontvangen? Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan.
Vraagt u een vervangende stempas aan dan kunt u alleen stemmen met de nieuwe stempas. Uw oude stempas is niet meer geldig.

Hoe vraagt u een vervangende stempas aan?

In oktober vindt u alle informatie op deze pagina. Over digitaal, persoonlijk aan de balie of schriftelijk aanvragen van een vervangende stempas.

Hoe kan iemand anders voor u stemmen?

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U laat iemand anders voor u stemmen door die persoon te machtigen. Dat noemen we stemmen bij volmacht. Die persoon noemen we dan de gemachtigde.

Onderhandse volmacht op de achterkant van de stempas

U mag de onderhandse volmacht niet invullen op een stembureau en de volmacht daar aan iemand anders geven. Vul de achterkant van uw stempas dus thuis in.
U vult de achterkant van uw stempas in. U en de gemachtigde zetten allebei de handtekening op de stempas. De gemachtigde neemt uw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet laten zien.

Digitaal aanvragen

U vraagt digitaal een volmacht aan bij de gemeente waar u op 9 oktober woont. Een volmacht vraagt u bijvoorbeeld digitaal als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.
Na 9 oktober vindt u hier alle informatie over het digitaal aanvragen.

Schriftelijk volmacht aanvragen

U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 9 oktober woont. Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.
U kunt het formulier schriftelijk volmacht (PDF, 172.7 kB) downloaden en invullen. U kunt het formulier ook ophalen bij het gemeentehuis, Heuvel 1.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Druten
Team Verkiezingen
Postbus 1
6650 AA Druten

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Kunt u niet in uw eigen gemeente stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Deze kiezerspas kunt u online aanvragen met DigiD of het aanvraagformulier downloaden en per post opsturen. Komt u liever naar de balie? Dat kan ook. Heeft u al een stempas ontvangen? Neem deze dan mee naar het gemeentehuis of stuur deze mee met het aanvraagformulier.
Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente in Nederland. U kunt alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als u de kiezerspas kwijt raakt.
Op het stembureau moet u de kiezerspas en uw identiteitsdocument laten zien.

Digitaal aanvragen

U kunt in oktober online een kiezerspas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Na 9 oktober volgt alle informatie. We sturen de kiezerspas met de post naar u toe. 

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw kiezerspas ophalen? Dat kan in oktober op afspraak bij het gemeentehuis, Heuvel 1. Na 9 oktober volgt alle informatie.

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek kiezerspas (PDF, 603.9 kB). Het schriftelijk verzoek moet voor vrijdag 17 november 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Heeft u de stempas al ontvangen? Stuur deze dan mee. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Druten
Team Verkiezingen
Postbus 1
6650 AA Druten

We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Bent u verhuisd? Of gaat u verhuizen?

Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuist u na 9 oktober van Druten naar een andere gemeente? Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas van de gemeente Druten. Daarmee kunt u niet in uw nieuwe gemeente stemmen. Wilt u toch in de nieuwe gemeente stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina bij de vraag: Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Verhuizen naar Druten

Verhuist u na 9 oktober van een andere gemeente naar Druten?  Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas . Daarmee kunt u niet in Druten stemmen. U kunt stemmen in uw oude gemeente.  Wilt u toch in Druten stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover leest u op de website van uw oude gemeente.

Informatie voor blinden of slechtzienden

Wilt u de kandidatenlijst laten voorlezen? Na 9 oktober plaatsen wij hier de kandidatenlijst .

Wilt u de kandidatenlijst in braille lezen? Dat kan in oktober op afspraak in het gemeentehuis. Na 9 oktober volgt meer informatie.

Zelfstandig stemmen in Nijmegen

Wilt u zelfstandig stemmen? Dat kan in de gemeente Nijmegen in het stembureau Zelfregiecentrum, Sint Jorisstraat 72. U kunt daar gebruik maken van een stemmal en een soundbox.

Stemmen per brief

U woont in Druten maar bent met de Tweede Kamer verkiezing in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk of studie. U wilt toch graag zelf stemmen?  Dat kan! U kunt stemmen per brief. Dit vraagt u aan bij de gemeente Den Haag. Daarvoor heeft u een buitenlands postadres nodig. U kunt tot 25 oktober 2023 een briefstembewijs aanvragen.

Alle informatie vindt u op de website van de gemeente Den Haag (Deze link gaat naar een externe website).

Wie mag stemmen?

In de Kieswet staat wie er mag stemmen.

Voor de Tweede Kamer mag u stemmen als u:

Openbare zitting vaststellen uitslag gemeentelijk stembureau

Op donderdag 23 november 2023 maakt het gemeentelijk stembureau de uitslag bekend. Dit gebeurt tijdens een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau op het gemeentehuis, Heuvel 1, Druten. Op donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Zijn we dan niet klaar dan gaan we vrijdag verder.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het bekend maken van de uitslag controleren we alle processen-verbalen. Bij optelfouten of onverklaarde verschillen vindt er van de lijst(en) of stembureau(s) een hertelling plaats. Dit doen de leden en ondersteuners van het Gemeentelijk Stembureau.
Eventuele fouten verbeteren we. Daarna voeren wij de stemmen in. Het proces-verbaal met de uitslag printen we en lezen we voor. De leden van het Gemeentelijk Stembureau zetten hun handtekening op het proces-verbaal.

Wilt u bij de zitting aanwezig zijn?

U mag bij deze openbare zitting aanwezig zijn. U kunt bezwaren inbrengen. Deze bezwaren zetten wij in het proces-verbaal. Het proces-verbaal kunt u na de zitting op afspraak bekijken. Bel dan tijdens kantooruren met het team verkiezingen telefoonnummer: 06 18 50 99 54 om een afspraak te maken.

De verkiezingsuitslag zetten we na de zitting zo snel mogelijk op de website.

Wilt u meehelpen met de verkiezing? Als stembureaulid of teller?

Wilt u helpen als stembureaulid of stemmenteller bij verkiezingen? Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 22 en donderdag 23 november 2023. Vindt u het leuk om mensen te woord te staan? U nuttig te maken voor de gemeente en te helpen bij de verkiezingen? Bent u 18 jaar of ouder? Werkt u netjes? Dan is de gemeente naar u op zoek!

Samen met de andere leden van het stembureau zorgt u dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang. Of het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel. Of het beantwoorden van vragen. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.
Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 22 en/of donderdag 23 november 2023. U krijgt er ook een vergoeding voor.

Vergoedingen en werktijden

Voor de verkiezingen volgt u een gratis (digitale) cursus bij de gemeente. Zo begint u goed voorbereid aan uw werk op het stembureau.

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Aanmelden stembureaulid of teller (Deze link gaat naar een externe website)
 

Verkiezingsposters

In de gemeente Druten maken wij gebruik van de verkiezingsborden van boardbusters. Als uw partij hiervan gebruik wil maken kunt u een digitale poster aanleveren bij boardbusters. Hoe u dat kunt doen leest u in de pdf aanleveren verkiezingsposters (PDF, 169.4 kB).