Lees pagina voor

Column: Eigen inwoners eerst?

17 april 2024

Op steeds meer plaatsen in de gemeente Druten zijn hijskranen te zien. Gelukkig komt de woningbouw behoorlijk op gang. Dat was ook hard nodig. Er zijn gewoonweg heel veel woningen nodig om voor iedereen een fatsoenlijke en passende woning te realiseren.

Met het bouwen van nieuwe woningen komen er ook weer bestaande woningen vrij. Hierdoor ontstaat er dus ook weer doorstroming op de woningmarkt in onze gemeente. Lossen we daarmee het woningtekort direct op? Nee, dat niet. Laten we zeggen dat we de komende tijd vraag en aanbod steeds meer in evenwicht gaan krijgen voor onze starters en senioren. Maar uiteraard ook voor andere doelgroepen die zitten te springen om passende huisvesting.

Van al deze te bouwen nieuwe woningen is 1/3e sociale huur. Maar hoe worden deze sociale huurwoningen nu toegewezen onder al die mensen die voor een huurwoning staan ingeschreven? Daar hebben we regionaal afspraken over gemaakt. Want niet alleen in onze gemeente is er een grote vraag, maar ook bij andere gemeenten. Laatst zijn deze afspraken ook op verzoek van onze gemeente aangescherpt. Nu mogen woningcorporaties de helft van alle te bouwen sociale huurwoningen toewijzen aan mensen uit de eigen gemeente die een woning zoeken.

Daar zijn we blij mee

We willen natuurlijk graag dat onze eigen inwoners voldoende kansen krijgen om hier te blijven wonen. Maar ook mensen van buiten de gemeente hebben dus een kans om hiernaartoe te komen. En oud-inwoners die ooit voor een studie of de liefde zijn vertrokken uit onze prachtige gemeente en die willen terugkeren blijven natuurlijk welkom!

Willy Brink
Wethouder Bouwen en Wonen

Meer nieuws

Al het nieuws