Lees pagina voor

Gemeente onderzoekt mogelijkheden wijkverwarming in Druten

5 april 2024

Gemeente Druten onderzoekt de mogelijkheden om gebruik te gaan maken van wijkverwarming. In Nederland is afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van woningen. Dat is beter voor het milieu en helpt om klimaatverandering tegen te gaan. Er zijn dus andere manieren van verwarmen nodig. Druten ziet kansen voor wijkverwarming.

In een eerste onderzoek heeft de gemeente gekeken of het warmtenet technisch te realiseren is tegen betaalbare tarieven. Zij werkt daarvoor samen met andere partijen, zoals woningcorporatie Woonwaarts, de rioolzuivering en het GWIB (Gelders Warmte InfraBedrijf).

Wat is wijkverwarming via een warmtenet?

Wijkverwarming verwarmt meerdere woningen via een gezamenlijk warmtenet. Bewoners hebben geen cv-ketel meer nodig. In Druten kan het gezuiverde, warme water uit de rioolzuivering hergebruikt worden om woningen van duurzame warmte te voorzien.

Waar komt de wijkverwarming?

Voor het onderzoek is gekeken naar woningen en gebouwen die dicht bij de bron (de rioolzuivering) liggen en geschikt zijn om aangesloten te worden op een warmtenet. Woningen in de buurten Druten-West en Boldershof lijken hiervoor het meest geschikt. Het gaat om sociale huurwoningen van Woonwaarts en om panden van particuliere eigenaren.

Wat betekent het voor bewoners?

De bewoners van deze woningen krijgen een brief met informatie over de plannen. Voorlopig verandert er echter nog niets voor hen. Het duurt nog een aantal jaren voordat de wijken echt van het aardgas af kunnen. Dit onderzoek is een eerste stap in een proces waarbij stap-voor-stap wordt toegewerkt naar de ontwikkeling van een warmtenet.

De gemeente wil de buurtbewoners graag betrekken bij de verdere planvorming. Ze zijn van harte uitgenodigd om mee te denken. Kijk op de pagina Wijkverwarming voor meer informatie.

Meer nieuws

Al het nieuws