Lees pagina voor

Column: Staat 6 juni op uw kalender?

29 mei 2024

Op 6 juni mogen we stemmen voor het Europees parlement. Misschien stond de datum nog niet bij u thuis op de kalender. Want ‘Europa’ is bij veel mensen minder populair dan Europapa. Voor het Europees parlement gaan ook veel minder mensen naar de stembus dan voor de verkiezingen voor de gemeenteraad of de Tweede Kamer.

Niet helemaal terecht, als u het mij vraagt. Brussel is wel verder weg dan Druten of Den Haag. Maar veel besluiten van het Europees parlement hebben wel invloed op ons dagelijks leven. Grote onderwerpen als klimaat en migratie, maar ook wat er op het etiket van het potje jam staat. En wat we soms vergeten: dankzij de EU kunnen we met één munt in bijna heel Europa betalen. En gaan we zonder grenscontroles op vakantie in het buitenland.

De Europese Unie is geen land. Het is een samenwerking van de 27 zelfstandige lidstaten. Met alle belangrijke beslissingen heeft ieder land, ook Nederland, ingestemd. Bovendien, Europa laat nog best wat over aan de lidstaten om te besluiten. Hoe hard we mogen rijden bijvoorbeeld en de hoogte van de bijstandsuitkering. En ook de inrichting van zorg, onderwijs en defensie. Ook om uw rijbewijs te verlengen hoeft u niet naar Brussel.

En een deel van de jaarlijkse ‘contributie’ aan de Europese Unie krijgen we in de vorm van subsidies weer terug. Pas nog ontvingen we de LEADER-subsidie. Een financiële ondersteuning voor leefbare dorpen in onze gemeente.
Een stem voor het Europees parlement is dus ook een stem voor Druten. Ook daarom ga ik op 6 juni naar de stembus. Ik hoop u daar te zien.

Sigrid Sengers
burgemeester

Meer nieuws

Al het nieuws