Lees pagina voor

Zonnepark Uivermeertjes

Op de voormalige zandwinplas Uivermeertjes ligt een drijvend zonnepark. De gemeente Druten heeft een overeenkomst gesloten met GroenLeven. Zij mochten een drijvend zonnepark op de Uivermeertjes bouwen en exploiteren. Op 4 juni 2021 is het drijvend zonnepark in gebruik genomen.

Grootste drijvende zonnepark in Europa

Het zonnepark levert genoeg energie om ieder jaar ruim 8.000 huizen te voorzien van stroom. Het is dan ook het grootste drijvende zonnepark in Europa. En daar zijn we natuurlijk best trots op!

Extra toegang naar de Uivermeertjes

Deest heeft een prachtig recreatiegebied De Uivermeertjes. Er ligt een mooie wandelroute om de plas heen. We maken een extra oversteek voor voetgangers van Deest naar dit recreatiegebied. Als we een goede en betaalbare partij kunnen vinden die deze oversteek voor ons kan maken dan denken we dat we na de zomer van dit jaar kunnen beginnen met de werkzaamheden.

Natuur blijft behouden

Bij het bouwen van het zonnepark heeft GroenLeven samengewerkt met landschapsarchitecten en ecologen. Het zonnepark ligt op het diepste gedeelte van de plas en is verankerd in de bodem en niet aan de oevers. Het zonnepark ligt op ruime afstand van de oevers. Zo tast het de planten en dieren niet aan.

Een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid

Zonnepark Uivermeertjes draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. De gemeente werkt ook mee aan de regionale duurzaamheidsopgave. Met het opwekken van zonne-energie dragen we bij aan de Regionale Energie Strategie (RES). Het drijvende zonnepark op de Uivermeertjes is 1 van de zonneprojecten in de gemeente.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?