Lees pagina voor

Vergroening van de dorpskern

Meer groen, meer biodiversiteit, minder stenen en meer ruimte voor water zijn wensen van de inwoners van Deest. Dit gaat ervoor zorgen dat Deest van veel stenen en grijs verandert in een mooi groen, natuurlijk dorp. Op een aantal plekken in Deest kunnen we hier al mee aan de slag. In maart plantten we bijvoorbeeld al rozen langs de toegangswegen naar Deest. Kunnen we op een plek nog niet aan de slag met de verbeteringen? Dan nemen we de wensen mee in de lange termijn planning.

De werkzaamheden van fase 2 van het Groenplan zijn klaar. We gaan nu aan de slag met het voorbereiden van fase 3. Op verschillende plekken versterken we het groen of vervangen we groen voor planten die zorgen voor een hogere biodiversiteit. Op de website D'n droad Deest (Deze link gaat naar een externe website) kunt u de plannen bekijken.

Tweede groenactie Deest: doet u mee?

Dit najaar organiseert de gemeente Druten een tweede groenactie in Deest. We hebben een aantal ideeën bedacht die passen bij het najaar. We gaan de slag met het opvangen van regenwater, het ophangen van nestkasten en het poten van bloembollen. Doet u mee? U kunt dit keer meedoen met maximaal één idee. Hieronder zetten we ze voor u op een rij:

Hoe werkt het?

Aanmelden voor de groenactie kon tot en met 21 oktober. Ruim 190 Deestenaren doen mee! We zijn blij met alle aanmeldingen. Zo maken we Deest samen steeds groener!

We hebben van elk product een aantal exemplaren op voorraad. Zodra de voorraad op is krijgt u automatisch een voucher van ons zolang de voorraad strekt. Daarmee kunt u bij 3 lokale winkels zelf het product met korting kopen. De winkels waar u de voucher kunt inleveren staan op de voucher die u krijgt.

Actiedag

Op zaterdag 5 november bezorgen we tussen 10.00 en 12.00 uur samen met wethouder Ronald Thoonen de producten bij de Deestenaren die meedoen. Vraagt u de voucher aan? Of krijgt u een voucher omdat het product op is? De voucher valt begin november op uw deurmat. U kunt de voucher inleveren tot en met 31 december 2022.

Een groen kunstwerk!

We kregen een paar mooie ideeën binnen voor een groen kunstwerk voor de entree van Deest bij de Van Heemstraweg/Grotestraat. Daarmee gaan we aan de slag! We hebben al onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn om de entree aan te pakken. Onder de grond liggen kabels en leidingen, dus daar moeten we voorzichtig mee zijn. En op de bebouwing in de directe omgeving hebben we geen invloed. Maar we gaan de entree mooier en groener maken, zodat het een uitnodigende sfeer krijgt. Met daarbij een groen kunstwerk dat past bij het karakter van Deest.

Deest in tv-programma ‘De Groenste Straat’

Op zaterdag 7 mei was de opnamedag voor het Tv-programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Bewoners van de Wilgenstraat gingen samen met het groenteam van presentator Rob Kleijs aan de slag in hun tuin. Het was een zeer geslaagde dag! Zondag 15 mei zond TV Gelderland de aflevering uit. Heeft u het gemist? De aflevering kunt u terugkijken via de website van TV Gelderland (Deze link gaat naar een externe website). Op donderdag 16 juni maakte de jury een ronde langs alle deelnemers en kozen ze de winnaar. De Groenste Straat van Gelderland ligt helaas niet in Deest. Wel kregen we een compliment van de jury voor al het werk dat is verzet. De tuinen in de Wilgenstraat staan er veel groener en kleurrijker bij! De laatste aflevering van de serie met daarin de ronde van de jury en de bekendmaking van de winnaar kunt u ook terugkijken (Deze link gaat naar een externe website).

Pluktuintjes en voedselbos

Een werkgroep van enthousiaste Deestenaren is de afgelopen periode aan de slag gegaan met plannen voor verschillende pluktuintjes en een voedselbos. De werkgroep wil Deest een meer aantrekkelijke, groene uitstraling geven, waarbij er ook aantrekkelijke sociale plekken ontstaan. Zij zijn nu op 2 plekken begonnen met de uitvoering. Er komt een kruidenpluktuintje aan de Teijssenstraat, vlakbij het appartementencomplex. En er zijn plannen om een voedselbos te maken grenzen aan het terrein van ’t Zeeltje. De werkgroep gaat met omwonenden in gesprek hierover en onderzoekt de mogelijkheden.

Stichting Maas en Waal in Beweging helpt inwoners bij de opstart van het idee. Stichting MeerVoormekaar helpt vanuit het thema ontmoeten en verbinden. En de gemeente faciliteert de plannen. Door het werk van de werkgroep ontstaan bij inwoners steeds meer ideeën voor mogelijk andere locaties. Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Wilt u ook een pluktuintje in uw buurt? Neem dan contact op met nicole.moorman@maasenwaalinbeweging.nl. Ze helpt u graag op weg!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?