Lees pagina voor

Vergroening van de dorpskern

Meer groen, meer biodiversiteit, minder stenen en meer ruimte voor water zijn wensen van de inwoners van Deest. Dit gaat ervoor zorgen dat Deest van veel stenen en grijs verandert in een mooi groen, natuurlijk dorp. Op een aantal plekken in Deest kunnen we hier al mee aan de slag. In maart plantten we bijvoorbeeld al rozen langs de toegangswegen naar Deest.

De werkzaamheden van fase 2 van het Groenplan zijn klaar. We gaan nu aan de slag met het voorbereiden van fase 3. Op verschillende plekken versterken we het groen of vervangen we groen voor planten die zorgen voor een hogere biodiversiteit. Op de website dundroaddeest.nl kunt u de plannen bekijken.

Groen in uw eigen tuin

Een groen Deest bereiken we samen. Daarom helpen we u graag om ook zelf aan de slag te gaan. In uw eigen tuin en buurt. Zaterdag 12 maart deelde wethouder Willy Brink samen met de wijkbeheerders planten, bomen en insectenhotels uit op het plein bij ‘t Trefpunt. Ook kreeg iedereen een zak compost. Er zijn in Deest nu:

  • 116 insectenhotels geplaatst
  • 99 bomen geplant
  • 29 geveltuintje aangelegd
  • 11 boomspiegels ingeplant

Deest in tv-programma ‘De Groenste Straat’

Op zaterdag 7 mei was de opnamedag voor het Tv-programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Bewoners van de Wilgenstraat gingen samen met het groenteam van presentator Rob Kleijs aan de slag in hun tuin. Het was een zeer geslaagde dag! Zondag 15 mei zond TV Gelderland de aflevering uit. Heeft u het gemist? De aflevering kunt u terugkijken via de website van TV Gelderland. Op donderdag 16 juni maakte de jury een ronde langs alle deelnemers en kozen ze de winnaar. De Groenste Straat van Gelderland ligt helaas niet in Deest. Wel kregen we een compliment van de jury voor al het werk dat is verzet. De tuinen in de Wilgenstraat staan er veel groener en kleurrijker bij! De laatste aflevering van de serie met daarin de ronde van de jury en de bekendmaking van de winnaar kunt u ook terugkijken.

Najaarsactie!

In oktober organiseren we nog een groene actie in en voor Deest.

Pluktuin en voedselbos

Op dit moment zijn de gesprekken met de omwonenden van de 10 mogelijke locaties voor een pluktuin of voedselbos in volle gang. Op basis van alle reacties maken we het plan definitief. We kijken dan natuurlijk ook hoe we aan voldoende financiële middelen kunnen komen. Eén van de mogelijkheden daarvoor lag bij de Groene Icoonsubsidie. De Groene Icoonsubsidie voor de vergroening van Deest hebben we helaas niet gekregen. Het plan was goed, maar de subsidieverstrekker had graag gezien dat de plannen nog iets verder uitgewerkt waren. Zo ver zijn we nog niet. We blijven kijken naar andere subsidiemogelijkheden.

Aan de slag

Het aanpassen van het dorpshart en Wilgenland zijn voor inwoners van Deest het meest belangrijk. Hier gaan we mee aan de slag. Daarnaast willen we een aantal hoofdstraten en toegangswegen van Deest aanpakken. Een doorn in het oog is bijvoorbeeld de Grotestraat als je Deest binnen rijdt. Ook bij de ingangen van Deest aan de Van Heemstraweg en de Vriezeweg kunnen we veel winst behalen. We gebruiken de wensen van de Deestenaren als het kan. Kunnen we op een plek nog niet aan de slag met de verbeteringen? Dan nemen we de wensen mee in de lange termijn planning.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?