Lees pagina voor

Vergroening van de dorpskern

Meer groen, meer biodiversiteit, minder stenen en meer ruimte voor water zijn wensen van de inwoners van Deest. Dit gaat ervoor zorgen dat Deest van veel stenen en grijs verandert in een mooi groen, natuurlijk dorp. We plantten bijvoorbeeld rozen langs de toegangswegen naar Deest. En op verschillende plekken versterkten we het groen of vervingen we groen voor planten die zorgen voor een hogere biodiversiteit. Kunnen we op een plek nog niet aan de slag met de verbeteringen? Dan nemen we de wensen mee in de lange termijn planning.

Een groen kunstwerk!

We kregen een paar mooie ideeën binnen voor een groen kunstwerk voor de entree van Deest bij de Van Heemstraweg/Grotestraat. Daarmee gaan we dit jaar aan de slag! Ook staat het onderhoud van de Grotestraat op de planning. Deze 2 dingen stemmen we goed op elkaar af. We hebben al onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn om de entree aan te pakken. Onder de grond liggen kabels en leidingen, dus daar moeten we voorzichtig mee zijn. En op de bebouwing in de directe omgeving hebben we geen invloed.

Ook 2 andere entrees van Deest gaan we in 2024 mooier en groener maken zodat ze een uitnodigende sfeer krijgen.

Pluktuintjes en voedselbos

Een werkgroep van enthousiaste Deestenaren is aan de slag gegaan met plannen voor verschillende pluktuintjes en een voedselbos. De werkgroep wil Deest een meer aantrekkelijke, groene sfeer geven, waarbij er ook aantrekkelijke sociale plekken ontstaan. Er komt een kruidenpluktuintje aan de Teijssenstraat, vlakbij het appartementencomplex. Het is de bedoeling dat een groep bewoners van het appartementencomplex en bewoners van straten eromheen het tuintje gaan onderhouden. Het tweede pluktuintje komt op de hoek Jan van Weliestraat / Grotestraat. Hier is al een groep van inwoners die met elkaar het onderhoud wil doen. Er is ook gedacht aan de kinderen. Zij kunnen leren en spelen in de tuin. De heg is al weggehaald en het eerste onkruid gewied. En er zijn plannen om een voedselbos te maken vlakbij het terrein van ’t Zeeltje. De werkgroep heeft de eerste paden aangelegd en leerlingen van de basisschool hebben de eerste jonge bomen geplant.

Stichting Maas en Waal in Beweging helpt inwoners om hun idee van de grond te krijgen. Stichting MeerVoormekaar helpt ook als het gaat om ontmoeten en verbinden. En de gemeente ondersteunt de plannen. Door het werk van de werkgroep ontstaan bij inwoners steeds meer ideeën voor mogelijk andere plekken. Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Wilt u meehelpen of ook een pluktuintje in uw buurt?
Neem dan contact op met nicole.moorman@maasenwaalinbeweging.nl. Ze helpt u graag op weg!

Deest in tv-programma ‘De Groenste Straat’

Op zaterdag 7 mei 2022 was de opnamedag voor het Tv-programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Bewoners van de Wilgenstraat gingen samen met een groenteam aan de slag in hun tuin. Het was een hele leuke dag! Zondag 15 mei 2022 zond TV Gelderland de aflevering uit. Heeft u het gemist? De aflevering kunt u terugkijken via de website van TV Gelderland (Deze link gaat naar een externe website). Op donderdag 16 juni 2022 maakte de jury een ronde langs alle deelnemers en kozen ze de winnaar. De Groenste Straat van Gelderland ligt helaas niet in Deest. Wel kregen we een compliment van de jury voor al het werk dat is verzet. De tuinen in de Wilgenstraat staan er veel groener en kleurrijker bij! De laatste aflevering van de serie kunt u ook terugkijken via de website van TV Gelderland (Deze link gaat naar een externe website).

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?