Lees pagina voor

Vergroening van de dorpskern

Meer groen, meer biodiversiteit, minder stenen en meer ruimte voor water zijn wensen van de inwoners van Deest. Dit gaat ervoor zorgen dat Deest van veel stenen en grijs verandert in een mooi groen, natuurlijk dorp. Op een aantal plekken in Deest zijn de werkzaamheden klaar. We plantten bijvoorbeeld rozen langs de toegangswegen naar Deest. En op verschillende plekke versterkten we het groen of vervingen we groen voor planten die zorgen voor een hogere biodiversiteit. Kunnen we op een plek nog niet aan de slag met de verbeteringen? Dan nemen we de wensen mee in de lange termijn planning.

Tweede groenactie Deest

Vorig jaar organiseerden we twee succesvolle groenacties in Deest. Veel Deestenaren deden mee waardoor Deest er een stuk groener uit ziet. Ruim 300 Deestenaren hebben we voorzien van plantjes, een boom, een insectenhotel, een vogelnestkastje, een vleermuiskast, een regenton, een afkoppelstuk of bloembollen om hun eigen tuin of woonomgeving te vergroenen. Kreeg u een voucher bij de tweede groenactie. Inleveren kon tot 31 december 2022 en is nu niet meer mogelijk.

Een groen kunstwerk!

We kregen een paar mooie ideeën binnen voor een groen kunstwerk voor de entree van Deest bij de Van Heemstraweg/Grotestraat. Daarmee gaan we aan de slag! We hebben al onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn om de entree aan te pakken. Onder de grond liggen kabels en leidingen, dus daar moeten we voorzichtig mee zijn. En op de bebouwing in de directe omgeving hebben we geen invloed. Maar we gaan de entree mooier en groener maken, zodat het een uitnodigende sfeer krijgt. Met daarbij een groen kunstwerk dat past bij het karakter van Deest.

Ook 2 andere entrees van Deest gaan we in 2023 mooier en groener maken zodat ze een uitnodigende en sfeer krijgen.

Pluktuintjes en voedselbos

Een werkgroep van enthousiaste Deestenaren is de afgelopen periode aan de slag gegaan met plannen voor verschillende pluktuintjes en een voedselbos. De werkgroep wil Deest een meer aantrekkelijke, groene uitstraling geven, waarbij er ook aantrekkelijke sociale plekken ontstaan. Zij zijn nu op 3 plekken begonnen met de uitvoering. Er komt een kruidenpluktuintje aan de Teijssenstraat, vlakbij het appartementencomplex. Het is de bedoeling dat een groep bewoners van het appartementencomplex en bewoners van aangrenzende straten het tuintje gaan onderhouden. Het tweede pluktuintje komt op de hoek Jan van Weliestraat / Grotestraat. Hier is al een groep van inwoners die met elkaar zorg wil dragen voor het onderhoud.Er ligt een ontwerp klaar voor de inrichting. Daarbij is ook gedacht aan de kinderen, die kunnen leren en spelen in de tuin. Inmiddels is de heg al weggehaald en het eerste onkruid gewied. En er zijn plannen om een voedselbos te maken grenzend aan het terrein van ’t Zeeltje. De werkgroep heeft de eerste paden aangelegd en leerlingen van de basisschool hebben de eerste jonge bomen geplant.

Stichting Maas en Waal in Beweging helpt inwoners bij de opstart van het idee. Stichting MeerVoormekaar helpt vanuit het thema ontmoeten en verbinden. En de gemeente faciliteert de plannen. Door het werk van de werkgroep ontstaan bij inwoners steeds meer ideeën voor mogelijk andere locaties. Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Wilt u meehelpen of ook een pluktuintje in uw buurt? Neem dan contact op met nicole.moorman@maasenwaalinbeweging.nl. Ze helpt u graag op weg!

Deest in tv-programma ‘De Groenste Straat’

Op zaterdag 7 mei 2022 was de opnamedag voor het Tv-programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Bewoners van de Wilgenstraat gingen samen met het groenteam van presentator Rob Kleijs aan de slag in hun tuin. Het was een zeer geslaagde dag! Zondag 15 mei 2022 zond TV Gelderland de aflevering uit. Heeft u het gemist? De aflevering kunt u terugkijken via de website van TV Gelderland (Deze link gaat naar een externe website). Op donderdag 16 juni 2022 maakte de jury een ronde langs alle deelnemers en kozen ze de winnaar. De Groenste Straat van Gelderland ligt helaas niet in Deest. Wel kregen we een compliment van de jury voor al het werk dat is verzet. De tuinen in de Wilgenstraat staan er veel groener en kleurrijker bij! De laatste aflevering van de serie met daarin de ronde van de jury en de bekendmaking van de winnaar kunt u ook terugkijken (Deze link gaat naar een externe website).

Pluktuintjes en voedselbos

Een werkgroep van enthousiaste Deestenaren is de afgelopen periode aan de slag gegaan met plannen voor verschillende pluktuintjes en een voedselbos. De werkgroep wil Deest een meer aantrekkelijke, groene uitstraling geven, waarbij er ook aantrekkelijke sociale plekken ontstaan. Zij zijn nu op 2 plekken begonnen met de uitvoering. Er komt een kruidenpluktuintje aan de Teijssenstraat, vlakbij het appartementencomplex. En er zijn plannen om een voedselbos te maken grenzen aan het terrein van ’t Zeeltje. De werkgroep gaat met omwonenden in gesprek hierover en onderzoekt de mogelijkheden.

Stichting Maas en Waal in Beweging helpt inwoners bij de opstart van het idee. Stichting MeerVoormekaar helpt vanuit het thema ontmoeten en verbinden. En de gemeente faciliteert de plannen. Door het werk van de werkgroep ontstaan bij inwoners steeds meer ideeën voor mogelijk andere locaties. Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Wilt u ook een pluktuintje in uw buurt? Neem dan contact op met nicole.moorman@maasenwaalinbeweging.nl. Ze helpt u graag op weg!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?