Lees pagina voor

Woningbouw Deest Zuid

Een belangrijke opdracht voor de gemeente Druten is sneller meer nieuwe woningen bouwen. In de gemeente Druten komen bijna 1.000 nieuwe woningen. Ook in Deest komen nieuwe woningen. Door meer nieuwe woningen te bouwen, willen we ervoor zorgen dat Deest goed leefbaar blijft. Op deze manier hoeven jongeren en ouderen Deest niet te verlaten, omdat er geen geschikte of betaalbare woningen zijn. En we trekken nieuwe inwoners aan. Dat is goed voor de diversiteit en samenstelling van Deest.

Van Gebiedsvisie naar Masterplan

In 2021 werkten we samen aan een gebieds- en ontwikkelvisie voor Deest Zuid. Bijna 100 Deestenaren dachten op verschillende momenten mee. De visie geeft een beeld voor de toekomst van Deest Zuid op de lange termijn. In de visie hebben water, groen en veel ruimte voor spontane ontmoetingen een belangrijke plek. Een wens van veel Deestenaren.

Bekijk de Gebiedsvisie Deest Zuid (PDF, 7.2 MB)

De volgende stap was het maken van een Masterplan voor Deest Zuid. Ook dit hebben wij samen met u gedaan. We zochten samen de verdieping op thema’s en onderwerpen die u zelf heeft voorgesteld in de gebiedsvisie. Namelijk een voedselbos en ontmoetingsplekken. Voor de zomer van 2023 spraken we hier met inwoners van Deest over en ook hebben de kinderen van de basisschool tekeningen gemaakt met hun ideeën. De 2 avonden en de tekenwedstrijd gaven voldoende ideeën voor het Masterplan Deest Zuid. Alle goede ideeën en aandachtpunten zijn dan ook verwerkt in het Masterplan. Dit Masterplan heeft de gemeenteraad op donderdag 16 november 2023 vastgesteld.

Bestemmingsplan Deest Zuid

Eind januari organiseerden we een informatiebijeenkomst over het bestemmingsplan. Deze was druk bezocht. Zo’n 60 Deestenaren kwamen luisteren naar de uitleg over de plannen. We hebben alle vragen over het bestemmingsplan zo goed mogelijk beantwoord. De ideeën en wensen die we hoorden, nemen we mee in de verdere uitwerking van de plannen. De deelnemers aan de inloopavond waren heel betrokken en positief over het mooie plan.
We verwachten dat de gemeenteraad van Druten na de zomer het bestemmingsplan Deest Zuid vaststelt. Na deze vaststelling beginnen we met de voorbereidingen van de bouw van de eerste fase. Er moet veel gebeuren voordat je echt kunt beginnen met het bouwen van huizen. We hopen dat begin 2026 de eerste schop de grond in kan.

Masterplan Deest Zuid (PDF, 4.1 MB)

Subsidie Woningbouwimpuls voor Deest-Zuid

We ontvangen een bedrag van €2,5 miljoen van de Rijksoverheid voor het nieuwbouwproject Deest-Zuid. Deze Woningbouwimpuls is een subsidie voor het versneld bouwen van betaalbare woningen. We steken ook zelf nog €2,5 miljoen in het project als medefinanciering.

355 nieuwe woningen

Er komen in Deest-Zuid 355 nieuwe woningen. Het woningbouwprogramma biedt veel variatie. 66% van de woningen worden sociale huurwoningen en goedkopere koopwoningen. Dat is afgesproken in de Woondeal 2.0. In de Woondeal 2.0 werken twintig gemeenten in de regio, de provincie Gelderland en het Rijk samen aan een beter werkende woningmarkt. De gemeente Druten hoort hier ook bij. We willen zo starters, jongeren en ouderen helpen een woning te vinden die bij hen past. Met de nieuwbouwwoningen in Deest-Zuid brengen we de doorstroming in Deest, en op andere plekken in de gemeente op gang. De subsidie zorgt ervoor dat dit haalbaar is. 28% van de nieuwe huizen valt onder de duurdere koopwoningen zoals 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?