Lees pagina voor

Leefbaarheid Wilgenland

We zien dat de leefbaarheid in Deest in het gedrang komt. Inwoners zijn steeds ouder en voorzieningen zoals een supermarkt verdwijnen. Ook nemen de sociale problemen in een wijk als Wilgenland toe. Inwoners van Deest hebben ook zorgen over de steeds slechtere staat de wijk Wilgenland. Woningcorporatie Woonwaarts maakte eerder al samen met inwoners een visie voor de toekomst van Deest. Samen met Woonwaarts gaan we nu aan de slag in Wilgenland.

Definitief Ontwerp openbare ruimte

Sinds eind 2022 is het Definitief Ontwerp voor de openbare ruimte in Wilgenland klaar. Dit is met samen met inwoners tot stand gekomen. Het college besprak het in het voorjaar van 2023 al een keer. Toen vroegen zij om meer scenario’s uit te werken. Het is best duur namelijk. Na de zomervakantie in 2023 legden we hen verschillende scenario’s voor. We zijn nu aan het kijken hoe we het financieel mogelijk kunnen maken. Wanneer het besluit is genomen, starten we met de voorbereidingen. Die voorbereidingen bestaan uit het maken van een bestek met werktekeningen en een aanbesteding om het werk uit te voeren. We hopen dat we in het voorjaar van 2025 in Wilgenland aan de slag kunnen.

Het Definitieve Ontwerp voor de openbare ruimte in Wilgenland kunt u hieronder bekijken.

Tekening blad 1 (PDF, 1.3 MB)
Tekening blad 2 (PDF, 1.0 MB)
Tekening blad 3 (PDF, 472.9 kB)
Tekening doorsnede (PDF, 2.1 MB)

Kwetsbaar drinkwaterreserveringsgebied

We zijn ook met de provincie Gelderland in overleg. Deest ligt namelijk in een kwetsbaar drinkwaterreserveringsgebied. In deze gebieden wordt nog geen water gewonnen. Wel moeten we ze beschermen om ervoor te zorgen dat het grondwater geschikt blijft voor toekomstige drinkwaterwinning. Dat betekent dat je daar in de inrichting van de openbare ruimte en bestrating rekening mee moet houden. We moeten kijken hoe we hier het beste vorm aan kunnen geven. Want we willen er ook voor zorgen dat Wilgenland groener wordt. Op die manier zijn we beter bestand tegen het veranderende klimaat.

Meer groen en minder stenen

Bewoners van Wilgenland willen graag:

  • meer groen
  • meer biodiversiteit
  • minder stenen
  • meer ruimte voor spelen en parkeren in de wijk

Door het meedoen aan het tv-programma de Groenste Straat van Gelderland (Deze link gaat naar een externe website) ziet Wilgenland er al een stukje groener uit. Daar laten we het niet bij. We gaan aan de slag met de openbare ruimte in de hele wijk. In de Schoolweg onderzochten we zelfs of we hier mogelijk ook de ruimte van voortuinen kunnen gebruiken. Dat deden we omdat de openbare ruimte in Wilgenland niet groot genoeg is voor de wensen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten?