U heeft er misschien al iets over gehoord. In de toekomst gebruiken we geen gas meer voor de verwarming, het koken en warm water. Het doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is hard nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken. En onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. 

Onderzoek naar duurzame verwarming van Deest

De gemeente Druten onderzoek samen met partner 'Buurtwarmte' de mogelijkheden voor duurzame verwarming in Deest. We vinden het belangrijk om dit samen met u als inwoner van Deest te doen. We verwachten dat we samen goede ideeën voor warmtevoorzieningen vinden die passen bij Deest en bij wat u belangrijk vindt. 

Doe de gratis huisscan

Informatie over uw woning is onmisbaar voor de uitvoering van het onderzoek naar een duurzame verwarming van Deest. Daarbij is het belangrijk dat wij de juiste en meest actuele informatie over uw woning hebben.

Doe daarom de gratis huisscan. Ontdek binnen 5 minuten of uw woning er klaar voor is! 
Goed voor het milieu, goed voor Deest en goed voor uw portemonnee. 

Ga naar de gratis huisscan

Met die informatie maken we een buurtplan. We maken ook een op maat gemaakt adviesrapport over uw woning. Zo weet u precies hoe het staat met het verduurzamen van uw woning en welke stappen u nog kunt zetten. Alleen samen maken we Deest aardgasvrij. 

Vragen over dit project? 

Misschien staat het antwoord op uw vraag al hieronder. Voor informatie en vragen over dit project mailt u naar warmtedeest@drutenwijchen.nl
 

 

Het Transitieteam

We hebben een Transitieteam opgericht om naast het onderzoek naar de technische mogelijkheden, de wensen van de inwoners van Deest in beeld te krijgen. Zij vormen een klankbord, denken mee over oplossingen en helpen om aan inwoners duidelijk te maken wat we onderzoeken. Het Transitieteam komt elke 4 weken (digitaal) bij elkaar. Dit team bestaat uit inwoners van Deest en de experts van Energie Samen, Nevision en de gemeente. Heeft u interesse om lid te worden van het Transitieteam of om mee te denken? Stuurt u dan een e-mail naar warmtedeest@drutenwijchen.nl  

Startbijeenkomst terugkijken

Op 29 Oktober 2020 organiseerden we een startbijeenkomst voor het project. Tijdens deze bijeenkomst legden we het doel van het onderzoek uit en kreeg u de kans om te reageren of vragen te stellen.

Heeft u deze bijeenkomst gemist? Kijk dan de opname van de avond terug.

Video bijeenkomst duurzame warmte Deest

Handige websites en tips voor energie besparen

Op de website van Milieucentraal en Loket Duurzaam Wonen Plus vindt u meer informatie en tips voor het besparen van energie. U kunt ook een afspraak maken met het Loket Duurzaam Wonen Plus. De contactgegevens vindt u op de website van het loket

Veelgestelde vragen

Waarom gaan we van het aardgas af?

Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan de klimaatverandering. Nederland heeft beloofd, door het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, om de CO₂-uitstoot te verlagen. Daarnaast hebben de aardbevingen in Groningen ervoor gezorgd dat we versneld stoppen met het gebruik van aardgas.

Hoe gaan we van het aardgas af?

We weten nu nog niet hoe we in Deest onze woningen aardgasvrij gaan maken. Dat is ook een hele grote verandering. Wij maken daar samen met energieleveranciers, netbeheerders, woningcorporatie, inwoners en bedrijven een plan voor. De komende maanden onderzoeken we welke logische en betaalbare alternatieven er mogelijk zijn voor onze gemeente. 

Ieder dorp en soms zelfs iedere wijk is anders. Daarom kan het zijn dat er voor ieder dorp een andere aanpak nodig is. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor ieder dorp. En kijken we wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen. Dit zijn lange projecten en we verwachten niet eerder dan in 2030 te beginnen.

Wat kunt u al doen?

Het is nu al mogelijk om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Het goed isoleren van de woning is bijvoorbeeld altijd een goede eerste stap. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.