Het Sociaal Team staat voor u klaar

Iedereen wil gezond en zelfstandig leven, wonen en werken. Maar soms lukt dat (even) niet. Dan staat het Sociaal Team voor u klaar!

In het Sociaal Team werken professionals op het gebied van welzijn, zorg en gezondheid. Zij helpen u met praktische oplossingen als het (even) tegenzit. Of als u er zelf niet uitkomt. Als dat nodig is dan kunnen zij professionele hulp inzetten, want zij regelen ook de toegang tot zorg in de gemeente Druten.

Wat doet het Sociaal Team?

Het Sociaal Team Druten werkt vanuit de gedachte dat er geen kant-en-klare oplossing voor uw situatie is. De beste oplossing is een oplossing die uit uzelf komt. Dat past het beste bij uw persoonlijke situatie en geeft u ook meer voldoening. Daarom vragen wij mensen om eerst na te denken hoe ze zelf hun probleem op zouden kunnen lossen. Maar als het echt nodig is kan het Sociaal Team altijd professionele hulp inzetten. Zo houdt u ook zo veel mogelijk de controle over uw eigen leven.

Waarvoor kan ik bij het Sociaal Team terecht?

Hieronder staan voorbeelden van vragen waarvoor u bij het Sociaal Team terecht kunt

  • Ik ben 14 en word vaak gepest
  • Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn peuter?
  • Mijn buurman komt al weken zijn huis niet uit
  • Ik heb moeite met lopen, maar wil niet thuis blijven zitten
  • Ik ben mantelzorger, maar het wordt erg zwaar
  • We willen van onze schulden af
  • Ik vermoed dat mijn buurvrouw mishandeld wordt
  • Mijn vrouw is ziek en ik werk. Kunnen we hulp in de huishouding krijgen?

Wie zijn het Sociaal Team?

Medewerkers van verschillende organisaties voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp werken in het Sociaal Team samen. Zoals een medewerker van Sterker Sociaal Werk (maatschappelijk werk), de jongerenwerker, de ouderenconsulent (beiden van Meer Voormekaar), de wijkverpleegkundigen van zorggroep Maas & Waal en ZZG zorggroep en de zorgconsulenten van de gemeente.

Handig om te weten

U doet een melding bij het Sociaal Team van de gemeente Druten. Deze melding doet u via het online meldingsformulier of via het telefoonnummer 088 432 74 32. In de melding geeft u aan wat uw probleem is en wat u zelf heeft gedaan om het probleem op te lossen. Ook geeft u aan wat uw hulpvraag is.

Meldingsformulier Sociaal Team  (DigiD)

Schriftelijk meldingsformulier Sociaal Team (PDF) Invullen en per post opsturen.

Heeft u een afspraak voor een gesprek met een medewerker van het Sociaal Team? Dan vragen wij u om van tevoren alvast na te denken hoe uw probleem opgelost kan worden zonder dat er direct hulp of ondersteuning nodig is van de gemeente. Misschien kunt u zelf een oplossing regelen. Bijvoorbeeld met hulp van familie, buren of kennissen.

Het gesprek vindt bij voorkeur bij u thuis plaats. Maar het kan ook ergens anders zijn. U mag dat zelf bepalen. Het doel van het gesprek is om duidelijk te krijgen welke stappen u samen met mensen uit uw eigen omgeving kunt zetten om uw problemen aan te pakken. Tijdens dit gesprek kunnen alle onderwerpen aan bod komen. De medewerker van het Sociaal Team stelt altijd vragen op meerdere gebieden. Niet alleen over zorg, maar ook bijvoorbeeld over gezondheid, eenzaamheid of eventuele schulden. Vervolgens maakt u samen met de medewerker van het Sociaal Team een plan waarin staat wat u zelf regelt en waarbij u professionele hulp nodig heeft.

Als het onderzoek klaar is krijgt u van de gemeente een brief (een verslag) met daarin de uitkomst van het onderzoek. De uitkomst kan zijn dat u professionele ondersteuning nodig heeft. De ondersteuning noemen we een maatwerkvoorziening.  Als de ondersteuning wordt ingezet, ontvangt u een brief (beschikking) van de gemeente. Hierin  staat onder meer welke ondersteuning u precies krijgt en voor welke periode.

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Heeft u een gesprek over uw hulpvraag met een medewerker van het Sociaal Team? Dan is Dan mag u natuurlijk altijd iemand die u vertrouwt en die uw situatie kent betrekken bij het gesprek om u bij te staan. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger.  U kunt ook gratis gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Onafhankelijke cliëntondersteuner

Een cliëntondersteuner is iemand die u helpt met uw contact met de gemeente. Het is iemand die ‘onafhankelijk’ is. Dat betekent dat hij geen verbinding heeft met de gemeente of een andere organisatie. De cliëntondersteuner is er echt voor u.

De cliëntondersteuner helpt u om de hulpvraag duidelijker te krijgen, keuzes te maken en de juiste hulp te organiseren. In Druten kunt u deze cliëntondersteuner bereiken via MEE.  Deze organisatie is telefonisch bereikbaar op: 088 633 00 00. U kunt ook mailen naar: clientondersteuning@meegeldersepoort.nl of kijk op de website van MEE.